На вниманието на:  учениците от 9. Френска езикова гимназия
 „Алфонс дьо Ламартин“
На 11 февруари за 16-и път ще отбележим Международния ден за безопасен интернет, посветен на защитата на децата в онлайн пространството. Всяка година денят се чества в повече от 150 държави на всички континенти.
Във Френската гимназия за Деня за безопасен интернет традиционно се подготвят изяви за повишаване на осведомеността за по-безопасен и по-добър интернет и за насочване на уменията за използване на технологиите отговорно, с уважение, критично и творчески.
Ученици от XII клас отразиха наскоро на своите разработени в гимназията сайтове публикации, посветени на дигиталната култура. Някои от техните материали са посветени на едно сравнително ново явление – „фалшивите новини“ – термин, включващ невярна и често сензационна информация, разпространявана под прикритието на новина. Нашите ученици проучиха резултати от анализи, според които 77% от активните българи в интернет в някакъв момент са попадали на фалшиви новини, а 92% дори ги отчитат като значителен проблем в днешния медиен свят.
В някои класове се подготвят презентации и обсъждания, засягащи реалното и публично онлайн присъствие и как да се защитават правата ни. Интересни теми биха могли да бъдат кражбите на акаунти, фишинг (phishing) препращанията, предпазването от инсталирането на зловреден софтуеър, поведението в социалните мрежи и др.
Можем да отбележим с удовлетвореност, че във Френската гимназия функционира WiFi-система, която като през „тунел“ превежда интернет между учебните компютри, смартфоните или таблетите и сигурните уебсайтове или приложения, до които се получава достъп. В прилаганите интернет-система и облачната платформа на гимназията данните за достъп са индивидуални и се поддържат така, че да не е възможно недоброжелателното обсебване. Взимат се мерки и за напълно съобразяване с GDPR (Регламента за защита на личните данни на ЕС).
Обикновено за процеса на опознаване и разнообразно използване на интернет се изброяват предпазни съвети. Тук ще отбележим няколко най-актуални препоръки за онлайн работа, сърфиране, пазаруване без притеснения:
1. Използвайте сложни, уникални пароли за различните си профили
Ако някой има ключ от дома ви, може да влезе и да прерови всяка стая в него. Същото е и с паролите на онлайн профилите. Твърде често избираме пароли, които са лесни за помнене, като имена или рождени дати. Но ако е лесно за нас да запомним, вероятно е лесно и за киберпрестъпниците да се досетят. Ако използвате същите, прости пароли за различните си регистрации онлайн, то киберпрестъпниците могат и биха могли да имат достъп до всичката ви лична информация. Уверете, че всяка парола е сложна, използва поне 10 знака и комбинация от числа, букви (главни и малки) и специални символи.
2. Не приемайте покани от непознати в социалните медии
Не всеки, който срещате онлайн, е този, за когото се представя. Често киберпрестъпниците приемат фалшива самоличност в социалните медии, за да създадат взаимоотношения с непредпазливи потребители, които впоследствие да ограбят. Затова, ако с вас се свърже непознат онлайн, който настоява да споделите лична информация или поиска пари, това би трябвало да е сигнал за вас, че нещо не е наред. Ако е възможно, проверете профила за автентичност. При всички положения за безопасност ограничете информацията, която човек може да види в профила ви, като използвате настройките за поверителност. Помнете: правилата от реалния свят важат и за общуването онлайн – не споделяйте чувствителна или лична информация с непознати.

3. Онлайн действията могат да имат офлайн последици
Приемете интернет като градски площад или тротоар: това е публично пространство, където всеки може да вижда или споделя всичко, което публикувате, независимо дали е предназначено за тях,или дали сте им дали разрешение. Преди да публикувате нещо онлайн, попитайте себе си: искам ли моят приятел, съученик, учител или роднина да знае това? Дори неща като състоянието на връзката ви или домашния ви адрес, които могат да изглеждат безобидни, могат да бъдат използвани за злоупотреба, ако грешните хора имат достъп до тях.
4. Защитавайте чувствителната и лична информация
С някои малки изключения, за съжаление няма ключ за перманентно изтриване на съдържание, веднъж публикувано онлайн. Всяко изображение, коментар или снимка, които публикувате онлайн, вероятно ще останат там завинаги. Дори да премахнете оригиналната публикация, не можете да сте сигурни, че други не са направили копия или не са споделили съдържанието ви в други мрежи. Така че, не поставяйте нищо онлайн, което не искате другите да видят.
5. Внимавайте къде кликвате
Изпитана тактика за киберпрестъпления е да ви накара да свалите зловреден софтуер, който да създаде възможност за кражба на информация. От популярна игра до електронна поща, предлагаща техническа поддръжка, зловредният софтуер може да бъде маскиран по различни начини. Избягвайте да изтегляте приложения, които изглеждат странни или идват от неизвестен сайт. Стремете се да прецените дали даден имейл е легитимен. Задайте си следните въпроси: Има ли изпращачът странен имейл адрес? Дали поздравът е безличен? Има ли много правописни грешки? Има ли странно чувство за спешност? Ако все още не сте сигурни, бихте могли да се свържете  с институцията, фирмата, заведението  чрез техните официални канали, като например уебсайта или страницата в социалните медии. Винаги е по-добре да се направи тройна проверка, отколкото да се застраши сигурността ви.
6. Обновете настройките за лична информация и антивирусните програми
Ако не обновите защитата си, киберпрестъпниците в крайна сметка ще намерят начин да я преодолеят. Уверете се, че сте в крак с актуализациите на операционната система и се опитайте да проверите настройките за поверителност на приложенията и браузъра, които използвате.
7. Винаги използвайте безопасна връзка
Когато използвате публична интернет връзка, например Wi-Fi в търговски център, превозно средство, спортен комплекс и др., нямате пряк контрол върху нейната сигурност. Ако не можете да установите сигурна връзка или да гарантирате, че устройството ви е защитено, не споделяйте поверителна информация. По-безопасно е да изчаквате, докато сте у дома и в гимназията и да използвате защитена Wi-Fi мрежа.
8. Искайте съвет от тези, на които вярвате
Никога не се чувствайте длъжни веднага да кликнете на линк или да споделите публикация. Няма нищо по-спешно от вашата онлайн безопасност. Винаги, когато се окажете в ситуация, в която не сте сигурни или сте подозрителни, разчитайте на преценката на тези, на които имате доверие – приятел, родител, учител или технологичен специалист.
Разбира, се не забравяйте възможностите за търсене на подкрепа предоставяна на сайтoвете на Дирекция „Киберпрестъпления“  https://www.cybercrime.bg/bg и на Центъра за безопасен интернет  https://www.safenet.bg/bg/
От учителите по информатика и ИТ във ФЕГ
 

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.