На 23 октомври 2019 г. в литературния кабинет „Константин Константинов” на 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин” по инициатива и с дейната организационна роля на г-жа Веселина Панева се осъществи поредното издание на Ламартиновите четения по случай патронния празник на гимназията. Специален гост на събитието, което премина под знака на голям интерес, бе изтъкнатият съвременен български писател Чавдар Ценов. Представители на отделните випуски имаха възможността да се докоснат до увлекателното слово на автора на „Удавената риба” и „Накъде тече реката”, да чуят негови спомени като възпитаник на Френската гимназия, да научат повече за психологията на литературното творчество, за значението и смисъла на литературата днес, за неотменимото въздействие на класическите произведения в изграждането на индивидуалните личностни светове.
Учениците бяха изкушени от това, кои са любимите книги на Ч. Ценов, кое го мотивира и вдъхновява да пише, кое би променил днес при връщане към първите си текстове. В динамичен разговор се разкриха мнения за различните преображения на словото в пресечната точка на натрупания житейски и творчески опит и младежкия устрем.
Във втората част на срещата възпитаници на М. Бакърджиева, В. Панева, Ц. Даракчиева, С. Тодорова, Е. Боянова, Д. Цанкова и Вл. Игнатов представиха свои поетични и прозаични творби – израз на спонтанна творческа изява и залог за бъдещи успехи в естетическата сфера, с което допълнително откроиха усещането за непосредственост в съпреживяването. А накрая водещата Виктория Цветкова от 12. В клас с присъщия си финес закри мероприятието, като с основание подчерта интересните перспективи, а с това – и полезността, на тази творческа среща и изрази надежда за множество бъдещи такива.

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.