Ламартинови поетически четения

След изпълнения с красиви емоции и носталгични спомени концерт за 55-годишния юбилей на Френската гимназия през месец юни тази година патронният празник на училището бе отбелязан на 21 октомври с превърналата се вече в традиция еднодневна екскурзия на осмокласниците „по българските места“, свързани с поета Алфонс дьо Ламартин – село Ветрен и град Пловдив; с посещения на Музея за история на София, на Националната галерия „Квадрат 500“ и с други културни изяви по класове.

За първи път на този ден по инициатива и с организацията на преподавателите по български език и литература в 9. ФЕГ, както и с активното участие на хуманитарния 12 а клас се състояха Ламартинови поетически четения на авторска и чужда поезия. В 11 часа в 22-ри кабинет на гимназията се събраха ученици от различни класове, като особено активно бе присъствието на деветокласниците.  Своеобразни „медиатори“  на поетическата среща бяха Далия Георгиева, Мина-Невена Колева и Томина-Стефани Павлова от 12 а клас, които въведоха аудиторията в света на поезията със стихове на Ламартин, изпълнени на френски език и в превод.  

След кратка презентация на твореца и неговата биография срещата премина към същинския замисъл на инициативата – изявата на младите поети в гимназията, които не за първи път разкриват своя талант и поетическо вдъхновение. Авторски поетически творби прочетоха: Виктория Цветкова от 9 д клас (на френски език), Габриела Балева – 9 е, Димана Пеева – 9 б, Стефани Хранова – 11 б, Симона Симеонова – 10 в, Тодор Бояджиев, Далия Георгиева, Мина-Невена Колева и Томина-Стефани Павлова от 12 а клас. Водещите прочетоха и стихове на ученици от 8 клас – Али Механджийска и Огнян Белстойнев от 8 г. Всички получиха символичните си поощрения, подготвени от учениците от 12 а клас – оригами жерав, символ на мира, радостта, надеждата и щастието. Поетическото четене завърши с прочит на любими стихотворни творби на наши и чужди автори – включително на френски и на английски език.

Идеята, заявена и в самото начало на литературната среща, е Ламартиновите поетически четения да се превърнат в традиция, увличаща нови и нови почитатели на стихотворното слово във Френската гимназия, която от самото си създаване се откроява с особения артистизъм и творчески дух на своите възпитаници. А и какво по-естествено и красиво „следване“ на пътя на Ламартин в един толкова технологичен, но и обърнат към природното и към себеизразяващото се 21-ви век.

И за да се съхрани за по-дълго атмосферата на този малък поетически празник в октомврийския есенен ден, няколко стиха от „младите поети“ на 9. ФЕГ:

La lune de couleur d`argent.

Plongee dans un ciel noir

le caressait en le fermant

dans tant de melodies de soir…

(Виктория Цветкова – 9 д)

Тихият пролетен дъжд

дава надежда за ново начало.

Тихият пролетен дъжд

връща назад часовниковото махало…

(Огнян Белстойнев – 8 г)

Виновна за хиляди рими, тя потъна в стиха.

А той бе там и го нямаше,

изпълнен с копнежи и празен,

гледаше надеждите, превърнати в прах…

(Димана Пеева – 9 б)

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.