ЛАМАРТИНОВИ ЧЕТЕНИЯ
В навечерието на патронния празник на Френската гимназия, на 19. октомври 2022 г., се проведоха станалите вече традиционни за литературната общност на 9. ФЕГ Ламартинови четения. В слънчевия есенен ден в 204. кабинет на гимназията се събраха ученици с поетическа нагласа и учители от МО „Български език и литература“, както и гости от различни випуски в гимназията, преподаватели от други МО.
След двугодишното провеждане на четенията в онлайн среда срещата протече в една много спонтанна и непосредствена атмосфера на взаимност и „отвореност“ към другите и към живото слово. Своеобразен модератор бе ученичката от 12. Г клас – Неда, а със специално присъствие се откроиха двата музикални дуета (Габриела и Ивайло от 12. Г и Белослава и Вяра от 11. Ж), които превърнаха Ламартиновите четения в емоционално съпреживяване на художественото и музикалното изкуство.
Свои стихотворни и кратки прозаични творби прочетоха учениците: Преслава от 8. Г, Ива от 8. Е, Лора от 9. Е, Кристина Калина от 9. Ж, Цветан от 9. Ж, Габриела от 10. Г, Анастасия от 10. Д, Яна от 10. Д, Дарина от 10. Ж, Никол-Валери от 10. Ж, Елица от 11. А, Дорина от 11. В, Мария от 11. В, Пламен от 11. В, Виктория от 11. Ж, Вяра от 11. Ж, Гергана от 11. Ж, София от 11. Ж, Неда от 12. Г (тук могат да се прочетат част от представените стихотворения и откъси от прозаични текстове).
Срещата завърши с кратка дискусия и предложението на Никол-Валери да се сформира литературен клуб във Френската гимназия, който да има целогодишна дейност и обмен на комуникация. За целта бе създадена група на „пишещите“ авторски творби ученици в Teams. Друга инициатива, породена от тазгодишните четения, е идеята да се обсъди обща тема за творческо вдъхновение, която да се превърне в тема и на литературен конкурс на 9. ФЕГ през учебната 2022/2023 г.
Литературната среща завърши със символична почерпка, като участниците получиха изработени от модератора хартиени лястовички – символ на поетичното вдъхновение, а д-р Вл. Игнатов прочете въздействащи стихове на Алфонс дьо Ламартин.

 

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.