Скъпи наши ученици, колеги и служители от Френската гимназия!

Скъпи родители и приятели на 9. ФЕГ!

Честит празник на българската просвета и култура и на славянската писменост!

Поклон пред величествения принос на братята Кирил и Методий, завещали ни ясното разбиране, че народ без писменост и образование е обречен на изчезване.

Нашата писменост, духовност и култура са ни издигнали до върхове, които дават основание България да бъде наречена „държавата на духа“. От обществото ни зависи дали ще останем достойни за такова признание и дали няма да пропилеем постигнатото от нашите апостоли, светци и будители.

Кирилицата сега е третата азбука на Европейския съюз. Европейското измерение на делото на апостолите Кирил и Методий се очерта преди повече от четвърт век, когато първият славянски папа Йоан Павел II ги провъзгласи за съпокровители на цяла Европа.

В този ден ние откриваме отново и отново смисъла на своето съществувание като хора, разпространяващи знанието и съхраняващи културата и историческата ни памет. Днес ние изразяваме дълга си да запазим любопитството на нашите деца за знания и духовно безпокойство, раждащи наука и просвета.

Нека днес, на 24 май, си повторим като обет – българският език е нашето несвършване, обгръщащата ни памет и далечният хоризонт на бъднините ни!

От ръководството на 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“

 


Да почетат делото на Светите братя Кирил и Методий в празничното шествие в София се включиха и ученици от 9. Френска ез. гимназия „Алфонс Дьо Ламартин“. Нашите представители се присъединиха към тържественото честване по свой почин. С тях бе г-жа Гергана Кръстева, зам. директор и служители от ФЕГ. Гимназистите споделиха, че приемат тази дата от националния календар с най-съкровени чувства на признателност към безсмъртното дело на духовните ни водачи и с преклонение към родолюбието и съвременните просветители и творци.

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.