На 28 ноември 2019 г. световната общност за първи път ще отбележи Деня на учителя по френски език – празник, който има за цел да привлече вниманието към професията на учителя по и на френски език навсякъде по света, където се провежда билингвално обучение.

Темата на  първото издание на празника е: „Творчество и новаторство“. Учителите по и на френски език от 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ също ще се включат в националните и международни инициативи, посветени на този празничен повод. Те ще обменят своя опит и идеи за нови учебни практики, ще участват в уебинари и приятелски срещи, което ще засили усещането им за солидарност и ще бъде повод за размисъл. Дали аз като учител по френски език подхождам творчески в преподаването? Как новаторството и креативността подобряват качеството на обучението по и на френски език? С какво те променят професията на учителя? Успяваме ли да засилим усещането на учениците, че са творци, съзидатели на собствените си знания, мислене и чувства? На тези и на още много други въпроси учителите по френски език от 9. ФЕГ, заедно с колегите си от цяла България, търсиха отговор в различните работни групи на годишната конференция на АПФБ в град Благоевград, която се проведе на 22/24 ноември 2019 година.

С чувството на дълбоко уважение и почит към всички учители по френски език, работили през годините във Френската гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ и допринесли за нейния национален и международен авторитет, 9. ФЕГ ще отбележи празника на 27 ноември, когато в училището ще се срещнат поколения учители по френски език, оставили следа в историята на гимназията. Специален гост на срещата ще бъде г-жа Жозет Мюзар, работила като учител по френски език в 9. ФЕГ в продължение на двадесет и две години от двадесет и осем, прекарани в България. Тази среща между учителите от „вчера“ и „днес“ ще е вълнуваща. Дали сме съхранили и доразвили творческия заряд на учителите преди нас? Съумяваме ли като тях да разкрием на своите учениците, че докосването до красотата и богатството на френския език и култура е всъщност пътят да открият универсални ценности като мир, демокрация, спазване на човешките права, многообразие на културите? Въпроси, на които ще продължим да търсим своите отговори.

Честит празник, уважаеми учители по френски език!

Благодарим ви за всеотдайността!

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.