На 21 юни 2016 г. 9. Френска езикова гимназия отбеляза своя 55-годишен юбилей с празничен концерт в зала „Света София“ в сградата на Народното събрание на Република България (площад „Княз Александър I“). Тържественото честване бе под патронажа на председателя на 43. Народно събрание г-жа Цецка Цачева. Сред официалните гости бяха посланикът на Франция у нас Негово превъзходителство г-н Ксавие Лапер дьо Кабан и началникът на Регионалния инспекторат по образование в гр. София г-жа Ваня Кастрева.

Празникът за пореден път обедени настоящи и бивши учители и ученици, родители, приятели и съмишленици на Френската гимназия, за да припомни общия дух на знание и интелект, свободолюбие, спортна амбиция, финес и артистизъм. Началото на празничния концерт бе поставено от хора на 9. ФЕГ „Bouquet“, който под  диригентството на г-жа Ламбрини Джамджиева изпълни химните на Република България и Република Франция. Водещият на тържеството, актьорът Калин Пачеръзки – възпитаник на Френската гимназия от випуск 2011 г., даде думата на директора на Френската гимназия г-жа Емилия Богданова за приветствие, с което тя отбеляза особения интелектуален и творчески потенциал на 9. ФЕГ, многобройните постижения и значимо присъствие на училищния колектив във франкофонската общност на България и по света. Г-жа Богданова покани на сцената Негово превъзходителство г-н Ксавие Лапер дьо Кабан, а след това и г-жа Ваня Кастрева, за да поднесат своите поздравления по повод на 55-годишния юбилей на гимназията.

Мотото на празничния концерт на Френската гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ бе „Животът като филм“. Спектакълът проследи с мултимедийна продукция, музика и танц историята на училището, „разказвайки“ вечните сюжети на младостта, откривателството, приятелството, любовта. Концертът започна с „френски блок“ изпълнения: валс musette на акордиониста Мартин Вачков (10 Г), „Sous le сiel de Paris“ на Стефани Богомилова (12 Ж); „Et Si Tu N`Existais Pas“, изпълнение на пиано от Александър Добрев (9 Ж); поетическия рецитал „Mon amour Paris le paradis“ на френски език, представен от деветокласниците Анастасия Бобчева, Михаела Кирякова, Деян Барукчиев, Никола Малинов и подготвен от техния преподавател по френски език – г-жа Светлана Антонова; песента на Александра Антонова (11 Е клас) „Je vais t`aimer“; изпълнението на „Je veux“ от триото на абитуриентките Славея Ковачева, Стефани Богомилова и единадесетокласничката Ралица Петкова. Носталгичен спомен от миналото на Френската гимназия бе кратката презентация на рок операта „Starmania“, която бе припомнена на публиката с видеоматериал и „живо“ изпълнение на певицата Адриана Бенова (випуск 2000) – ария и дует с Нели Стойкова (9 Д).

В център на целия празничен концерт бяха изпълненията на училищния хор „Bouquet“ с диригент г-жа Ламбрини Джамджиева. Хорът многократно е представял Френската гимназия на българска и чужда сцена: концерти в Студио 5 на НДК; съвместно турне със симфоничния оркестър от Курбевоа през 2013/2014 с концерти в Париж и София; участие в празнично издание на предаване по БНТ; в празнични програми в РИО – София, МОН и СУ „Свети Климент Охридски“. С неговата история е свързана съдбата на не един от талантите на Френската гимназия, затова изпълненията на „I found“ по идея и реализация на Славея Ковачева от 12 Д; на „Baba Yetu“  с участието на бивши възпитаници на гимназията – Фахер Мбахи от випуск 2014, Цветелина Б. от випуск 2015, Николай Любенов от випуск 2013 и др.; на „Йовано, Йованке“, осъществена с  аранжимента на деветокласника Александър Добрев; на „La Maritza“, която се е превърнала в своеобразен химн на гимназията, придадоха особена емоционалност на празника.

Връзката на 9. ФЕГ с испанския език намери израз в „испанския блок“ изпълнения на: Александър Добрев – пиано, Венцислав Николов (9 А) – китара, песента „Historia de un amor“ на Славея Ковачева и танца румба на ученичката от 10 Д клас – Камелия Костова и нейния танцов партньор Борис Панайотов.

Бяха представени и песни, звучали на училищните концерти на хора в „Студио 5“ на НДК –  „Amazing grace“, събралата много аплодисменти – „Hallelujah“ на квартета Венцислав Николов (9 А), Андрей Чолаков (11 Г), Серафим Златев (9 Ж) и Дарислав Василев (11 Г). Импровизация на елекрическа китара изпълни десетокласникът Николай Динолов, Михаил Апостолов от 10 Д клас изсвири на пиано пиеса на Рахманинов, Майя Стоянова от 11 Ж клас в дует с акордиониста Мартин Вачков изпълни на пиано „Say something“, а към празничното настроение се присъедини и гостуващата танцова група „Hyphers“ с ръководител Захари Нанков, в която се изявиха  десетокласничките от 9. ФЕГ – Маргарита Колева и Стела Николова.

Участието на актрисата Йоана Буковска-Давидова в тържеството за 55-годишния юбилей бе нейният поздрав към Френската гимназия и израз на благодарност за „уроците“, които Френската гимназия дава на своите възпитаници – за окриленост, търсене на духовното и значимото в живота.

След толкова значещата за всички българи по света „Хубава си, моя горо“ заключителното изпълнение на хора на песента на Силви Вартан „La Maritza“ събра всички участници и поколения на малката сцена (чрез фотосите на мултимедийния екран присъстваха и много изявени във всички области на науката, политиката, изкуствата и обществения живот личности, завършили Френската гимназия), а думите на Стефани Христова от 10 клас изразиха основното послание на тържеството:

Неслучайно сме тук. И неслучайно всички не тръгнахме…

Уроците ни са тук и все още не са забравени…

Макар и да тръгнем, те ще бъдат с нас.

Това ни прави европейци, това ни прави българи в Европа,

българи и човеци в света…

Тържеството за 55-годишнината на 9. ФЕГ бе подготвено с усилията на цялото ръководство и колектива на гимназията, както и с активното съдействие на Училищното настоятелство.  Непосредствено ангажирани с неговата идея и осъществяване бяха: Ламбрини Джамджиева, Цонка Даракчиева, Светлана Антонова, Камелия Маркова, Теодора Тодорова, Светлана Герасимова. Изключителна помощ и съдействие в събирането на снимков архив за гимназията оказаха Илка Антонова, Бойка Паликарска, Вяра Любенова, Маргарита Топлийска, Габриела Петкова, Донка Николова и много други настоящи и бивши учители на нашето училище. За осъществяването на юбилейното тържество принос имат и Ученическият съвет на гимназията и учителите по физическо възпитание и култура, които съдействаха  за организацията на пропускателния режим и настаняването на гостите в залата. Особен принос за празничната атмосфера бе и юбилейният брой на училищния вестник, осъществен от редколегия под ръководството на Мариана Бакърджиева.

Ръководството на 9. ФЕГ благодари на всички участници в празничния концерт и поздравява всички, които са свързани през изминалите 55 години с живота на Френската гимназия! Специална благодарност към учениците, допринесли в най-голяма степен с труда и таланта си за празничното настроение на юбилейния концерт!

Тук публикуваме само няколко лични впечатления на участниците в тържеството, за да предадем непосредствената атмосфера на празника и за да се усети отново особената мотивация и окриленост на нашите ученици:

Юбилейният концерт за 55-годишнината на Френската езикова гимназия ни изпълни с гордост, че учим в нашето училище. В програмата имаше разнообразие, като всяко едно изпълнение беше подготвено с любов и изключителен професионализъм. Самата аз съм част от училищния хор и знам, че всеки един от нас даде всичко от себе си, за да може публиката и ние самите да изживеем по най-прекрасния начин нашия празник. Смятам, че всеки ученик от Френската гимназия трябва да бъде горд за това, че е част от този колектив, както нашият хор е горд да го представлява.

Белослава Карамфилова (9 Е клас) – хор „Bouquet“

Юбилеят на нашето мило училище беше едно магическо преживяване. Да участвам в това незабравимо събитие като хористка в хор „Bouquet“ с диригент г-жа Джамджиева, е радост, чест и привилегия. Зад кулисите и на сцената се усещаше сплотеността на участниците, задружността. Въпреки умората и неспирните репетиции всички изпълниха съвършено ролята си в спектакъла. Хор „Bouquet“ пя както винаги с голяма любов и страст като едно цяло, надминавайки очакванията. Юбилеят отрази същността на Френската гимназия, а именно да я представи като правилното място, изграждащо велики личности с характер, интелект и талант.

Ивета Димитрова (9 Д клас) – хор „Bouquet“

За мен юбилейният концерт на 9. ФЕГ беше едно незабравимо преживяване. Да бъда част от хор „Bouquet“ е гордост и ме кара да се чувствам част от нещо прекрасно и магично. В деня на концерта много от нас зад сцената бяха напрегнати и изтощени – подготовката за толкова голям концерт е изключително трудно нещо – и всички сме благодарни на г-жа Джамджиева и г-жа Даракчиева, че направиха всичко толкова впечатляващо. Такива преживявания наистина ни сплотяват и ни карат да се чувстваме като семейство, защото въпреки различията ние всички сме обединени в любовта си към музиката.

Маргарита Богданова (8 Д клас) – хор „Bouquet“

За мен този концерт беше най-силното ми преживяване до този момент. Всички емоции ме заредиха толкова положително. Всички преживявания зад кулисите и на сцената оправдават часовете работа.

Карина Христова (9 Ж клас) – хор „Bouquet“

Първото ми участие на такава сцена, пред толкова многобройна публика бе само мечта. Отначало бях много притеснена, но осъзнах, че това няма да доведе до нищо добро. Оставаше ми само да се въплътя в ролята си. Сцената – това е едно изключително преживяване, изпълнено с аплодисменти, вълнуващи емоции. Усетих тръпката, за която винаги съм копняла.

Анастасия Бобчева (9 В клас) – участник в поетическия етюд „Mon amour Paris le paradis“

Юбилейният концерт на нашата гимназия беше първата ми изява пред публика и се превърна в запомнящо се преживяване. Въпреки първоначалното ми притеснение съм много щастлив, че участвах. По този начин успях да „преживея“ френския по един нов начин – чрез поезията и нейната емоционалност. Същевременно добих опит в сценичното изкуство и имах възможността да се запозная с много нови хора, белязани от историята на гимназията и от френската култура.

Никола Малинов (9 А клас) – участник в поетическия етюд „Mon amour Paris le paradis“

1 коментар
  1. Толкова красота, изящество и интелигентност имаше на юбилейния концерт! Такава организация! Такава мотивираност! Умни и красиви млади хора! Така артистични, отворени към света, позитивни!
    ПРОСТО БЯХМЕ ОЧАРОВАНИ!
    ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.