На 18.01.2019 г. учениците от осмите класове във Френската езикова гимназия и техните класни ръководители посетиха лекция в ГДБОП на тема “Безопасността в Интернет”.

Осмокласниците бяха посрещнати от ръководителя на отдел “Киберпрестъпност” г-н Явор Колев и неговите колеги, които представиха детайлно кои са основните заплахи в съвременния кибер свят и как те да бъдат разпознавани и неутрализирани. На учениците бяха посочени актуални опасности от злоупотреби с лични данни в социалните мрежи и интернет страници. Бяха направени много полезни практически съвети за превенцията и защитата от компютърни престъпления. Препоръчано бе да се избягва разглеждането и подкрепата на текстове или съобщения в чата или на интернет страници, които са обидни, шокиращи или смущаващи. Учениците бяха посъветвани да не правят нищо, което може да нанесе вреда на самите тях, на други хора, на личния им компютър или на компютрите на други хора.

Срещата в специализирания отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП бе много полезна. В дискусията се обобщи изводът, че в Интернет можеш да получиш полезна информация, да се забавляваш, да общуваш, но и че киберпространството крие редица рискове и опасности – затова е необходимо да се знаят и спазват належащи правила.

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.