За втора поредна година по повод 24. май,  Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, учениците от 8-те класове на Френската гимназия организират изложба за празника. Вдъхновени от наученото за средновековната епоха от часовете по български език и литература, една част от осмокласниците се включиха със стилизирани, калиграфски изписани, инициални букви. Следвайки стъпките на Константин Преславски, някои от тях създадоха кратки акростишни поетически творби, а на останалите възпитаници на гимназията беше възложена проектна задача – работа в „книжовни школи“, където всеки имаше ясно обособена роля – владетел (отговорник на групата), словописател (с позиция и отношение към оформянето на текстовото пространство, взима калиграфските решения), книжовник (подбира четиво, което да удовлетвори владетеля), както и илюстратор (с отговорната задача слово и образ да се допълват). В рамките на месец групите изработиха ръкописни книги по примера на средновековните скриптории.
При откриването на изложбата Калина Аврамова, Дара Йорданова, Николай Евтимов и Денислав Кърнолски (ученици от 8. „в“ клас) пресъздадоха процеса по изработване на книжните тела в кратък етюд. Гост на училищното събитието бе и доц. Елена Узунова, която през м. април посрещна най-изкушените съвременни книжовници от гимназията в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, отдел „Ръкописи и старопечатни книги“, за да им разкаже и покаже най-впечатляващото от колекцията. Директорът на 9. Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“, г-жа Емилия Богданова, поощри и награди отличилите се проекти. Изтъкна усърдието и таланта на всеки един от участвалите, изказа впечатлението си от проявеното творчество и положените усилия на учениците. 
Изложбата се реализира благодарение на учителите Веселина Панева и Мария Янкова по български език и литература, както и Светлана Тодорова, преподавател по изобразително изкуство.
Честит празник!

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.