Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост отбелязваме като един от най-уважаваните и обичани национални празници. Той ни обединява и събира обществените нагласи към съкровено българското и гордостта от него. На този ден отдаваме почит на делото на светите братя Кирил и Методий, на техните ученици и на всички онези създатели и пазители на словото и духа, благодарение на които се конституира българската национална идентичност.

Скъпи наши ученици, на 24 май си припомняме святото начало, от което тръгва българската народност, даваме си сметка за силата на буквите, в които се вплитат знаците на родовата кръв и чрез които се изписва по нов начин образът на общността.

Драги колеги, в празника е нашата човешка и професионална отговорност, нашата съдба. На нашия празник изразяваме верността към словото, пламенността да служим с него и същевременно да му служим. С живото и подвижно слово се ражда и укрепва силата в провеждането на диалога с другите. Ние знаем добре, че родното слово е част от всекидневната ни култура на живеене.

Уважаеми родители, Вие разбирате светлия национален празник още от детството си. Паметта за историята и изминалото е съпътствана с визията за бъдещето, принадлежащо на глобалния свят. Своето остава значимо с уникалността си, но едновременно с това става част от социокултурна среда. Провъзгласяването на светите равноапостоли Кирил и Методий за съпокровители на Европа и обявяването на кирилицата за третата европейска азбука след латинската и гръцката е заслужено признание за дело, многократно надхвърлило своите първоначални цели и задачи.

Честит празник на всички ни!

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.