Уважаеми колеги, ученици и  родители,

Честит празник!

Всяка нация, голяма или малка, преживява мигове на небивал възход. Изключение не прави и България. Миналото ни изобилства от цяла плеяда духовници, неуморни книжовници, общественици и борци за свобода. Историята е съхранила имената на всички тях – живели, работели и завършили земния си път не за лични материални блага, а в името на своята родина. Всяка година в началото на ноември си спомняме за тези колоси на духа, които с живота, делото и примера си промениха съдбините на отечеството ни. На 1 ноември почитаме хората, пробудили народа ни към духовен растеж, вяра и стремеж към съвършенство!

Нека ние,  наследниците им, не просто се възхищаваме от тяхното дело, но и бъдем достойни техни следовници! Всеки от нас може да даде своя принос за разцвета на нацията ни!

Емилия Богданова-Иванова

Директор на 9. ФЕГ

 

Ценно дарение от книги за 9. ФЕГ

На 26 октомври 2016 г., в навечерието на празника, посветен на народните будители, в 9.ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ се състоя вълнуваща среща, изпълнена с много размисъл и емоции, на която присъстваха кметът на град София – г-жа Йорданка Фандъкова, зам.-кметът на Столична община – Дончо Барбалов, академик Антон Дончев, академик Георги Марков, академик Константин Косев, Иван Гранитски – директорът на Издателска къща „Захарий Стоянов“, ръководството на 9. ФЕГ, учители и ученици от XI и XII клас във Френската гимназия.

Срещата премина в сградата на 9. ФЕГ – в непосредсвената среда на учене и творчество. След няколко изпълнения на училищния хор „Bouquet“ бяха поставени за обсъждане теми, от които се интересува цялото българско общество, но най-вече представителите на младото поколение: корените на родолюбието, патриотизмът, кои са съвременните будители на нацията и реализацията на младите хора в собствената им страна. В края на срещата от името на Столична община г-жа Фандъкова поднесе на училищната библиотека на Френската гимназия ценно дарение от книги на издателство „Захарий Стоянов“ сред които: „Другата история на най-голямата война“ на акад. Георги Марков,  „Българският възрожденски дух“ на акад. Константин Косев, „Дълг и чест“ на проф. Николай Овчаров и други значими заглавия. Г-н Иван Гранитски, който бе един от основните инициатори на събитието, допълни дарението с книги на френски език.

Всички участници в дискусията се обединиха около идеята такива срещи да се утвърдят като традиция, защото дават възможност не само за обсъждането мнения и тенденции, но и защото носят огромен емоционален заряд, превръщайки се в стимул за интелектуално търсене и изява на младите хора.

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.