„Сила“, „ Доброта“, „Бъди смел“, „Доверие“, „Пътешествие“ – това са някои от многобройните късмети, които получиха ученици, учители и служители на Френската гимназия на 15.05.2019 г. Не беше лесно обаче да се разбере написаното на цветните листчета, приготвени от Ани, Елена, Кристина, Ния и Рая от 9 Г клас, защото буквите бяха от глаголицата – първата азбука на славянския език, създадена от светите братя Кирил и Методий през ІХ век.

Интересното предизвикателство – да се разчетат глаголическите букви – беше своеобразен поздрав към всички във Френската гимназия по повод  24 май – Деня на славянската писменост и българската просвета и култура. То е и повод  да си припомним, че глаголицата е уникална графична система, в която всяка буква отговаря на един звук, а буквите за близки звукове имат сходни очертания. Създаването на писмеността е обвързано с процеса на християнизация на славяните и затова Кирил вгражда в елементите на буквите трите основни християнски символа – кръст, кръг и триъгълник.

Със своеобразието на глаголицата се срещнаха и Емма,-Стефани и Рада от 9 В клас, които положиха усилия да изрисуват всички букви и да украсят с тях стената на стълбището. Във фоайето на втория етаж благодарение на ентусиазма на Виктор, Александър Ст., Георги и Никола от 11 Г клас изникна и „Дървото  на буквите“, а Деница от 8 Ж клас обвърза подготовката си по литература и изобразително изкуство в своя проект „Моята азбука“. Да четем на глаголица беше неочаквано и хубаво преживяване за всички в гимназията. Благодарим!

2 коментара
  1. Приемете искреното ми възхищение и подкрепа във връзка с инициатива за представяне на глаголическите знаци по повод 24 май. Чудесно е, че събитието е отразено и на електронната страница на училището.

    Дано ние, българите, никога да не забравяме, че имаме две азбуки – глаголица и кирилица, а повечето народи нямат нито една!

    Специална благодарност на г-жа Веселина Панева!

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.