Предвид спецификата и основния профил на гимназията, 9 ФЕГ традиционно участва в редица дейности, свързани с отбелязването на деня и месеца на франкофонията. През 2021-2022 година, въпреки усложнената санитарна и международна обстановка, месец март отново е белязан от любовта на учителите и учениците към френския език и франкофонските култури.
9 ФЕГ е домакин на общинския, областния и националния кръг на олимпиадата по френски език. Макар и силно ограничени поради карантината на някои от най-силните участници в общинския и в областния кръг, явилите се ученици показват много добри резултати, което се вижда и от големия брой класирани за националния кръг. Учителите по френски език традиционно участват в съставянето на материалите и в проверката им, а някои от колегите са и членове на националната комисия.
В периода между 16ти и 21ви март ще се проведе поредното издание на конкурса по креативно писане на френски език с десетте думи на франкофонията за 2022 година, организиран от Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България. Екипи от всички випуски ще се включат в Маратона по писане на текст в проза или поезия. Учителите по френски език участват в журито за излъчване на най-добрите текстове, които ще получат и награди.

В два етапа през месец февруари и март протича традиционният конкурс по превод на художествен текст в две категории – проза и поезия. На първия етап участваха около 30 ученици. Предстои вторият етап и националното класиране. Учителите по френски език участват в проверката на първите два етапа.
През месец март тече и конкурсът « Учете на френски, трябвате ни! », организиран от Университетската организация на франкофонията, Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България, Софийски университет и фирма Telus International. Той е национален, съпроводен с обучителни ателиета и писане на креативен текст. Резултатите ще бъдат обявени в края на март.  
Финалът на конкурса „Предизвикателството да четем“ (Défi lecture), организиран от Френския институт в България, също е предвиден за месец март. Ученици от 10тите класове се подготвят с господин Ромен Декроа за участието си в този превърнал се в традиция форум.
Във всеки клас един час по френски език ще бъде посветен на франкофонията и ценностите, които носи и въплъщава тя.
Продължават и традиционните съвместни часове в профилираната подготовка в 11ти и 12ти клас с преподаватели от СУ „Свети Климент Охридски“.
Тече подготовка и за билингвалното сертифициране (Attestation bilingue). В последните две години има повишен интерес от страна на учениците от 11тите класове за защита на тази двуезична диплома. Защитите се предвиждат за месец април.
На 11 март в групите с Профилирана подготовка „География и икономика“ с преподавател Диана Фиданова ще се проведе урок с презентации и куиз на тема „Райони на Франция “. 
На 16 март в 9 а, б и в класове ще се проведе интердисциплинарен урок география-история с викторина на тема „География, история и цивилизация на Франция“- ръководители: Диана Фиданова и Силвия Калпакова.
На 22ри март в СУ „Свети Климент Охридски“ ученици и учители от 9та ФЕГ ще участват в събитието „Диалози с Молиер“, организирано от СУ „Свети Климент Охридски“, AUF и Министерство на Външните работи.

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.