От 8 до15 март 2019 г. ние, учениците от 9.ФЕГ “Алфонс дьо Ламартин“, участвахме в училищен езиков обмен и посрещнахме група французи от гимназията “Charles Péguy” в град Нант. Заедно с г-жа Р. Чернинкова и г-жа К. Маринова преоткрихме френския език, общувайки с кореспондентите си, а те се докоснаха до българската култура и нашето ежедневие в рамките на една седмица. „България е прекрасна страна. Хората са много сърдечни. Градовете, които посетихме, бяха много интересни. Открихме много нови неща, беше невероятно!“ – е мнението на Жан и Сибелия, изразено по повод на техните преживявания сред нас.

 

Въпреки краткия период от една седмица гостите успяха да създадат нови   приятелства и спомени, които ще запазят за цял живот. През уикенда всеки имаше възможността да се опознае с кореспондента си. През остатъка от техния престой всички френски ученици разгледаха столицата заедно, като посетиха храм-паметника „Александър Невски“, както и други забележителности на града. Във Френската гимназия те бяха посрещнати с традиционната българска питка с чубрица и мед и бяха приветствани от директора на 9. ФЕГ г-жа Емилия   Богданова. По-късно им бе показано как се правят мартеници и дори сами изработиха няколко за приятелите си във Франция. В края на деня имаха възможността да присъстват в някои учебни часове в гимназията ни.

Гимназистите от Нант опитаха много от българските традиционни ястия, но на всички най-много им харесаха баницата и киселото мляко. Също така забелязахме, че започнаха да разбират и да произнасят някои думи на български език, например “Здрасти!“ и др. Гостите ни от Франция бяха посрещнати топло и гостоприемно в българските домове, за което говори признанието на едно от момичетата: „Семействата ни посрещнаха много добре. Те бяха изключително симпатични и ни накараха да се почувстваме като у дома си. Колкото се отнася до мен, бих искала да ги посетя отново“.

Французите имаха възможността да посетят и градовете Пловдив и Копривщица, както и Бачковския манастир („Екскурзоводите вършеха работата си отлично, успяха да ни разкажат за българската история по много интересен начин. А сградите бяха прекрасни и неповторими. Не сме виждали подобни във Франция.“).

За всички нас беше огромно удоволствие да сме част от този обмен и   изключителен шанс да се запознаем с нови хора, докато упражняваме и обогатяваме френския си език. Затова ни беше толкова трудно да се разделим, когато трябваше да изпратим кореспондентите си на летището. Единственото, което ни успокои, беше, че през месец май отново ще се срещнем, но този път на френска земя.

Ученици от 10 д клас

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.