През настоящата година за 23-ти пореден път 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ участва в разнообразни прояви, посветени на Месеца на франкофонията. Ученици от всички класове се представиха пряко в богата програма, включваща езикови, културни и артистични събития.

Ще отбележим два момента от националните събития, привлекли интереса на наши ученици и разкрили високи постижения при овладяването на френския език и култура – олимпиадата по френски език и маратона по писане.

Националната комисия за организиране и провеждане на олимпиадата по френски език за учебната 2015/2016 година направи класирането на учениците от националния кръг, проведен на 19.03.2016 година в ГПЗЕ „Захари Стоянов“, Сливен.  Отново възпитаници на 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ се наредиха сред постигналите значителни резултати. Виктория Валериева Цветкова от 8 Д кл. зае челно място в групата на осмокласниците с резултат 99 т. Ивета Софрониева Димитрова от 9 Д кл. постигна максималния резултат от 100 т. сред деветокласниците. Достиженията на Ивета и Виктория са най-високи в последния кръг на националната олимпиада по френски език.

25 ученици от ФЕГ заеха заслужени места в цялостната класация на последния кръг на олимпиадата по френски език, в която са отбелязани 119 ученици от цялата страна.

С високото звание „лауреат“ е предложено да бъдат удостоени Лилия Яворова Христова от 12 Б кл., Вероника Георгиева Бояджиева от 12 Е кл. и Симеон Владимиров Джамбов от 12 В кл., които през учебните години във Френската гимназия успешно градяха своите знания.

Всички резултати на учениците от ФЕГ…

Свои впечатления от олимпиадата споделиха две от участничките, представили се за първи път:

„Националният кръг на олимпиадата по френски език е събитие, което предоставя нови възможности както за усъвършенстване на уменията за работа с езика, така и за създаване на нови запознанства. За мен пътуването до град Сливен беше едно незабравимо преживяване – открих приятели с интереси, подобни на моите, разгледах един красив български град, забавлявах се, направих нещо ново и различно, вдъхнових се за бъдещи успехи и приключения…“

(Виктория Цветкова – 8 Д клас)

„За мен участието в Националния кръг на олимпиадата по френски език беше едно вълнуващо преживяване с много емоции. Радвах се, че ще участвам, но в същото време бях и притеснена.

В Сливен, града, в който се проведе олимпиадата, ни беше подготвена интересна програма, която накара участниците да се забавляват и да се отпуснат преди предстоящия ден. В деня на теста всичко мина отлично. Всички учители се отнасяха към нас с много внимание. След представянето на писмените ни работи всеки от нас получи сертификат за участие.

Сега очакваме резултатите!“

(Василена Кирчева – 8 А клас)

В рамките на Месеца на франкофонията бе проведен Маратон по писане“ – Национално състезание по творческо писане с десетте думи на франкофонията, организирано от Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България и Френския институт в България. Около 400 ученици от цялата страна се състезаваха в три кръга в категориите проза и поезия.  9. ФЕГ Алфонс дьо Ламартин“ отново се представи достойно, печелейки:

§  първа награда за поезия на Деяна Недева, Соня Станева и Даниела Савчова от 12 Г клас;

§  първа награда за проза на Симеон Джамбов, Тереза Йотова, Лидия Борилова и Пламена Кацарова от 12 В клас;

§  втора награда за поезия на Ралица Райкова и Магдалена Христова от 10 Ж клас;

§  специална награда за оригиналност на Светла Стоянова от 12 Ж клас.

Фотоси от участието в изяви през Месеца на франкофонията са поставени в галерията „Франкофония“.

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.