Преди броени дни училищната общност на 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ отбеляза първия учебен ден от новата 2023/2024 учебна година.
Това без съмнение беше ден на много хубави емоции. Ние, дванадесетокласните, които за последен път чухме биенето на първия звънец, изпитахме както радост да се завърнем обратно в класната стая, така и тъга по това, което неминуемо си отива, но и наистина голямо вълнение и дори малко страх от предстоящото. За нашите скъпи новоприети осмокласници този ден беше изпълнен с естествено притеснение, но и с голямо удовлетворение от направения избор, който, както им предстои да се убедят, ще се окаже едно мъдро решение.
Ала освен за учениците 15 септември е ден на радостни вълнения и за нашите учители – някои от тях, прекарали с нас три или четири години, а други – срещащи се с нас за първи път.
В духа на споделеността и приемствеността, характерни за нашата гимназия, тези многобройни емоции сякаш се сляха, така че да създадат неповторимата атмосфера на новото начало – време за равносметка на преживяното, за обещания за още по-голяма упоритост и усърдна работа и за нови успехи.
В празничния ден тържествената програма водиха Гергана Иванова (12. Ж) и Димитър Топалов (12. В), които заедно със своите съученици радушно приветстваха новоприетите осмокласници.
Своите пожелания по повод началото на новата учебна година отправи г-жа Емилия Богданова, директор на 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“. Тя подчерта значението на приемствеността между поколенията, а също така говори за приятелството и мечтите. С радост сподели пред училищната общност намеренията на ръководството и учителския екип за създаване на музей на историята на Френската гимназия, който да събере спомените от всички прекрасни събития.
Официални гости на откриването на новата учебна година бяха г-жа Клодия Калво – заместник-съветник по сътрудничеството и културната дейност, аташе по образователно сътрудничество и временно изпълняваща длъжността директор на Френския институт; г-жа Од Абегиле – директор на Френския лицей „Виктор Юго“; г-жа Росица Пандова – народен представител в Народното събрание на Република България. Г-жа Клодия Калво акцентира върху важността на френския език в национален, европейски и световен мащаб, както и за неразрушимата връзка на България с франкофонията и за многобройните ѝ постижения в областта на изучаването на френски език.
Сред публиката присъстваха и дългогодишни преподаватели във Френската гимназия – учители на нашите учители.
Поздрав към новоприетите осмокласници отправиха ученици от всички випуски на гимназията, които посредством своя артистичен талант, превърнаха деня в своеобразна музикална сцена. Сред тях са Миляна Стоянова (12. Д), която даде живот на думите на големия Валери Петров, оставени ни като своеобразен завет в стихотворението „Хвърчащите хора“; Катерина Йовкова (10. А), която ни накара да полетим с изпълнението си на песента „Гълъбо“; Преслава Калинчева (10. А), чиято любов към френската музика намери израз в прекрасната ѝ интерпретация на песента La Bohème на вечния Шарл Азнавур.
Освен артистичен поздрав към осмокласниците по-големите ученици отправиха и своите съвети и послания.  Алия Козарова (12. А)  с носталгия си спомни за отминалото време и за научените уроци и призова нашите малки зайци да се насладят на всеки миг от престоя си в гимназията.
Осмокласниците също споделиха своите очаквания и стремежи. Ученичката Кристияна Пламенова (8. А) говори за значението на избора и силата на знанието и пожела на своите нови съученици успешна учебна година.
Дванадесетокласните подариха на новоприетите осмокласници плюшени зайчета и ръчно направени картички. Пожелаха им във Френската те да открият също толкова радост и приятелство, колкото самите те, както и да създадат безброй красиви спомени.
Хорът на гимназията с ръководител г-жа Ламбрини Джамджиева завладя публиката с неповторимото си изпълнение на българската народна песен „Бре, Петрунко“. В края на церемонията ученици от всички класове заедно със своите учители, директори и гости се потопиха в атмосферата на българския фолклор, като превърнаха първия учебен ден в един истински празник на просветата, изкуството и приятелството.
Щастливи, че успяхме да споделим празника със скъпите ни гости и с тези, вървели по коридорите на гимназията преди нас, благодарим на ръководството на 9. ФЕГ, както и на целия учителски колектив, в частност на членовете на комисията по организация на тържеството по случай началото на новата учебна година, за неуморната работа по осъществяването на празничната програма.
С искрени пожелания за успех на всички учители и ученици на гимназията, но най-вече на новоприетите осмокласници, на които им предстои да се запознаят с красотата и богатството на френския език и култура!
Нека новата учебна година бъде здрава, успешна и изпълнена с радост!
Текст: Димитър Топалов 12. В
Снимки: г-жа Теодора Тодорова

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.