Театралната трупа на 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ с ръководители Людмила Гълъбова и Катерина Костова и с помощта на г-н Николай Любенов, както и с подкрепата на г-жа Кристина Маринова, успя да грабне най-престижното отличие на XXVII издание на Театралния ученически франкофонски фестивал, а именно специалната награда на вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова.
След прекъсване от няколко години фестивалът бе възобновен под името „Les scènes  francophones de Bulgarie“. Той се проведе на 19-20 април в морската ни столица Варна под патронажа на г-жа Илияна Йотова. Пиесите в тазгодишното издание бяха на тема „Другият“. Събитието бе организирано от Алианс франсез – Варна с директор г-жа Милена Ангелова, от Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България с председател г-жа Вяра Любенова и от Френския институт в България, представен от г-жа Клодия Калво – аташе по образователно сътрудничество, в партньорство с Варненската опера, IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“ – Варна и с подкрепата на Община Варна.
Във фестивала взеха участие осем театрални трупи, в чийто състав имаше ученици от 9., 10. и 11. клас от Велико Търново, София, Варна, Благоевград, Бургас, Стара Загора и Перник. Участниците преживяха прекрасни мигове на споделяне и себеизразяване чрез изкуството и чрез френския език, а фестивалът за пореден път доказа, че е място на срещи и приятелства. Младите таланти се включиха в театрални ателиета, ръководени от актрисата Ина Добрева и Светлана Герасимова, която е дългогодишен учител по френски език и доайен в историята на този фестивал.
Трупата на Френската гимназия се представи с пиесата „Je veux avoir la paix“ от Luc Boulanger. Имената на нашите млади таланти са: Виктория Винклер от 10. Г, Ивон Дайе от 10. Г, Кристина Калина Горанова от 10. Ж, Рая Николова от 10. Д, Ивайла Фулева от 10. Г, Анастасия Трейман от 11. Д, Александър Томов от 9. Ж и Недялко Райчев от 10. В клас. Освен с голямата награда на фестивала те заслужено бяха удостоени с наградата „Молиер“ (за владеене на френски език) и с наградата за женска роля, поделена между Ивон Дайе и Виктория Винклер.
Наградите бяха връчени в присъствието на директора на Опера Варна Даниела Димова, вицепрезидента на България Илияна Йотова, френския посланик Жоел Майер, експерта отговарящ за Международната организация на франкофонията в МВнР Аксения Бонева, кмета на Варна Благомир Коцев и почетния консул на Германия и Франция Недялко Неделчев.
Изказваме благодарност за подкрепата на ръководството на 9. ФЕГ, както и на Училищното настоятелство.
Ето какво сподели Рая Николова от 10. Д клас:
„Винаги съм искала да участвам в такова прекрасно събитие, каквото е това. За мен лично е една детска сбъдната мечта и съм изключително щастлива, че е осъществена. Не само че имах възможността да играя на истинска сцена, ами и работих с уникални хора. Наградите ни са символ и следствие на една невероятна енергия, всеобщ ентусиазъм и упорит труд. Благодарна съм за шанса да бъда част от цялото“.

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.