Ученици от 11. и 12. клас на 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ се срещнаха с прочутия френски писател г-н Жером Лубри, майстор на психологическия трилър. Срещата, на която литературата оживя от страниците на книгите, се проведе по предложение на г-жа Клодия Калво, заместник-съветник по сътрудничеството и културната дейност и аташе по образователното сътрудничество във Френския институт в България. Г-жа Маргарита Топлийска, старши учител по френски език, прие в своя час г-н Лубри, който сподели пред младите любители на литературата своите ценни съвети за писането, както и размислите си върху истинската стойност и предназначение на художественото слово.
Писателят, придружен от г-н Иван Баталов, преводач на последната му книга „Глава 12“ на български език, възпитаник и бивш преподавател по френски език в 9. ФЕГ, и г-н Ромен Декроа, директор езикови курсове във Френския институт в България, говори за началото на писателската си кариера. Той разказа как през първите десетилетия от живота си въпреки голямата си любов към литературата не е бил склонен да се отдаде на творческа дейност. Едва преди десетина година, вече достигнал 40-годишна възраст, той решава да се посвети на писането – мечта, която, както самият той довери на учениците от Френската гимназия, е имал от най-ранна възраст. За младите франкофони това бе вдъхновяваща история – свидетелство, че никога не е късно човек да сбъдне мечтите си.
След това г-н Жером Лубри се съсредоточи върху големия френски писател екзистенциалист Албер Камю. Авторът на „Чужденецът“, по думите на самия Лубри, е оставил неизличими следи в творческата и философката му памет, докато е израствал с неговото слово. Според писателя литературата трябва да присъства в живота на всеки един. Тя е разширяване на кръгозора – обогатяване – израстване, сблъсък на култури и традиции, на цели светове, в които човекът да открие нужните му отговори, бягство от сивотата на делничния живот – спасение. Словото му завладя съзнанието на учениците, които припознаха именно себе си в образа на страстните читатели, които г-н Лубри обрисува.
Авторът на „Тайните убежища“ и „Глава 12“ завърши срещата с размисли върху това дали човек се ражда писател, или става такъв. Според неговия светоглед у всеки един е заложен изключителен потенциал и разковничето се крие в това човек да проявява любознателност и интерес. Ако някой иска да стане добър писател, то той неизменно трябва да прочете добрите писатели, бе част от посланието, което г-н Жером Лубри отправи към любители на художественото слово. Учениците на Френската гимназия, г-жа Маргарита Топлийска и други учители по френски език, вдъхновени от срещата със своя гост, изказаха своята благодарност на г-н Лубри за ценните мигове на съпреживяност на красотата на художественото слово.
Текст: Димитър Топалов 12. В клас
Снимки: 9. ФЕГ и Фрески институт в България

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.