Ние, абитуриентите в 9. Френска езикова гимназия, сега ясно виждаме колко ценно е това, че изучаваме френски език. Изживяването да говориш на френски, те кара да се чувстваш част от нещо много голямо, от което изпитваш удовлетвореност. Франкофонията ни помогна да отворим една друга врата, да се докоснем до един свят с други интереси и традиции, които обогатяват и разширяват кръгозора ни.

Маргарита Колева – 12 Б клас 

Терминът „франкофония” е въведен през 1880 г. от френския географ Онезим Реклю.  Оттогава думата „франкофония” с  малко „ф” се използва за означаване на говорещите френски език, а „Франкофония“ с главна буква се отнася за институцията, осъществяваща връзките между франкофонските страни. 

Според последния доклад на Обсерваторията за френски език, публикуван през 2014 г., общият брой на франкофоните се изчислява на 247 милиона души на пет континента. Още през първите десетилетия на XX век франкофоните осъзнават съществуването на споделено езиково пространство, даващо възможност за обмен и взаимно обогатяване. Оттогава се създават многобройни асоциации с цел да поддържат жива и непрекъсната франкофонската идея – професионални асоциации, писателски общности, библиотекарски, университетски, журналистически, адвокатски мрежи, мрежи от неправителствени организации, преподавателски и ученически мрежи.

България е страна членка на Международната организация на франкофонията (МОФ) от 1993 г. Ежегодно през целия месец март със съдействието на Френския институт в България се организират изяви, включващи езикови, културни и артистични събития. 9. Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ е сред отдавнашните и активни франкофонски институции в страната, които са засвидетелствали осигуряването на високо качество на обучението по и на френски език.

ЗА НАУКАТА, ЛИТЕРАТУРАТА И ФРАНКОФОНИЯТА

СРЕЩА СЪС СЕДРИК ВИЛАНИ

Във връзка с месеца на Франкофонията на 16 март 2018 г. в Големия салон на БАН учениците от 10 Б клас присъстваха на среща със световноизвестния математик Седрик Вилани. Срещата бе организирана от Българската академия на науките и Френския културен институт, съвместно с Колеж дьо Франс.

Френският учен е носител на престижния медал „Фийлдс“ (2010 г.), наричан често „Нобелова награда по математика“. В момента е професор в университета в Лион и директор на Националния институт „Анри Поанкаре“ в Париж, който е специализиран в изучаването на математиката и теоретичната физика. Член е на Френската академия на науките, депутат във Френския парламент, автор на „Живата теорема“ (изд. „Парадокс“)  и  съавтор на комикса „Лунни мечтатели“ (изд. „Колибри“) – поетично произведение, вдъхновено от съдбите на четири гениални личности – Вернер Хайзенберг, Алън Тюринг, Лео Силард и Хю Даудинг.

Преди по-малко от месец съвместно с представители на Министерството на образованието Седрик Вилани внесе във Френския парламент доклад с 21 предложения във връзка с преподаването на математиката и точните науки в училище, целящи да възвърнат интереса на младите хора към тези предмети и да повишат тяхната компетентност.

По време на срещата математикът учен, който е и изключително увлекателен лектор, разказа за страстта си към науката, за приложението на математиката във всички сфери на живота и сподели идеи, които могат да вдъхновят и да обнадеждят младите хора. Като ръководител на екипа за изграждане на стратегията на Франция в областта на изкуствения интелект, той отговори на въпросите, свързани с тази актуална тема.

Запис от срещата в БАН можете да видите тук.

 

БЪЛГАРСКИЯТ ИЗБОР ЗА НАГРАДАТА „ГОНКУР“ – 2018

Учениците от 9-та ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ Браяна Ракова от 12 а и Никола Малинов от 11 а клас участваха в Българският избор за наградата Гонкур-2018, организиран от Френския институт в София . Този конкурс се провежда за първи път в България и има за цел да популяризира френскоезичната литература. Конкурсът се проведе в три етапа: творческо писане, прочит на четири книги и избор на произведение за наградата.

На 16 март 2018, в присъствието на Жером Ферари, лауреат на  престижната награда Гонкур за 2012 г., се проведоха дебатите на участниците, които номинираха романа на Яник Анел “ Дръж здраво короната си“ за „Българският избор за наградата Гонкур-2018“.

Национален форум „Трофеи на Франкофонията“

Международната организация на Франкофонията (OIF) чрез Регионалния офис за Централна и Източна Европа и Групата на франкофонските посланици в България организираха на 20 март 2018 г. Национален форумТрофеи на Франкофонията„. Точно преди 25 години България става пълноправен член на международната франкофонска общност. Това е първото издание под знака на Науката във Франкофонията, което събра много гости от различни поколения, за да отпразнуват присъствието и влиянието на Франкофонията в различни области и дейности.

Форумът се проведе в Народното събрание. По време на събитието, шестима достойни българи бяха отличени за работата си в името на Франкофонията и влиянието на френския език.  За това първо издание са избрани шест категории: алумни, култура и спорт, образование и френски език, висше образование, предприемачество и журналистика

Наймладите участници в това вълнуващо събитие бяха петима възпитаници на 9 ФЕГАлфонс дьо Ламартин„: Никола Малинов – 11а, Ивета Софрониева – 11д, Браяна Ракова – 12а, Александра Дженева – 11б, Константина Кирилова – 12 г. Те бяха отличени с почетни грамоти за блестящото представяне на националния отбор на България в Международната олимпиада по френски език, който се проведе през м.октомври 2017 г. в Армения. Учениците споделиха как са избрали да изучават френски език, как той им помага да разберат днешния сложен свят, заявиха своето желание да работят за изграждането на еднo похуманнo общество. Благодариха на своите преподаватели по френски език за всеотдайния им труд и подкрепа.

Да пожелаем на тях и на всички ученици от 9 ФЕГ успехи в училище и в избраната от тях област, да съхранят и отстояват ценностите на Франкофонията.

1 коментар
  1. Bonne fête francophone!

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.