По случай 10-годишнината на отличителния знак LabelFranceEducation, на 6 и 7 октомври 2022 г. във Варна се проведе първият регионален форум на LabelFranceEducation.
Събитието се организира от Френския институт в България, с подкрепата на Министерството на Европа и външните работи на Франция, Френския институт, Агенцията за френско образование в чужбина (AEFE) и в партньорство с France Education International, оператор под ръководството на френското министерство на образованието, на младежта и спорта и Център по медийно и информационно образование (CLEMI).
Форумът събра ученици и учители от 28 акредитирани училища, както и представители, отговарящи за сътрудничеството в областта на образованието, от френските посолства и френски институти в 13 европейски държави: Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Унгария, Литва, Северна Македония, Молдова, Полша, Чешката република, Румъния, Сърбия и Словакия.
Целта на този форум е да се създаде мрежа от ученици от тези училища, отличени със знака LabelFrancÉducation, за високи постижения в областта на френскоезичното двуезично обучение.
Събитието бе открито от Н. Пр. Флоранс Робин, посланик на Франция в България. Сред гостите и участниците от българска страна бяха заместник-областният управител на Варна Симеон Костадинов, директорите на двете елитни варненски гимназии – IV ЕГ „Жолио-Кюри“,  и V ЕГ „Йоан Екзарх“, госпожа Веселина Тотева и госпожа Галина Германова, и председателят на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България, г-жа Вяра Любенова, която е и преподавател по френски език в 9. ФЕГ.
Ученическият отбор на България бе съставен от четирима участници: Виктория Танева от 9.ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ – гр.София; Илиян Василев от ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ – гр. Ловеч; Анджела Стоянова от ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“ – гр.Благоевград; Мартин Тончев от ПГРЕ „Г. С. Раковски“ – гр.Бургас.
В края на форума, Виктория Танева сподели: „ Участието ми в първия регионален форум на LabelFranceEducation във Варна ми даде възможността да обогатя както своите езикови компетентности и културни познания, така и натрупания опит за единна работа и съвместна комуникация. Имах честта да се запозная с идейни и отдадени на френския език хора от 13 държави, всеки един от тях, носещ изключителността на своята култура. Благодаря за доверието и шанса да бъда част от едно обогатяващо, вдъхновяващо и изпълнено със съпреживяност международно събитие. Създадох безценни приятелства и получих незаменими съвети.“
Очаквайте скоро интервютата с Лука-Антонио Додица от Румъния и Виктория Танева от България в знание.БГ

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.