На 17 юни 2021 г. ръководството на гимназията и учителите по и на френски език посрещнаха Нейно превъзходителство Флоранс Робин, посланик на Франция в България. Посещението бе направено по покана на директора на 9 ФЕГ г-жа Емилия Богданова. След кратко представяне на традициите на гимназията, срещата мина под знака на франкофонските постижения на нашите ученици в рамките на честванията на 30 годишнината от присъединяването на България към Международната организация на Франкофонията.
Нейно превъзходителство връчи официално дипломите за билингвално атестиране на 9 ученици от 11 клас, които работиха заедно с учителите си по нелингвистичните дисциплини и по френски език върху различни теми в областите история, география, химия, биология.  
Срещата продължи с връчване на награди и грамоти от националния конкурс по превод от френски на български език на името на Иван Иванов, от конкурса за есе на френски език, организиран от Русенския университет в партньорство с Университетската агенция на франкофонията и с подкрепата на АПФБ, от конкурса за творческо писане с десетте думи на франкофонията „Marathon d’écriture“, организиран от Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България, от конкурса „Франкофонски кариери“, организиран от Университетската агенция на франкофонията, АПФБ, СУ „Свети Климент Охридски“ и  фирма „Телъс интернешънъл“, от националната олимпиада по френски език – за учениците от 11ти клас. Подаръците за младите франкофони бяха любезно предоставени от Френския институт в България, Международната организация на Франкофонията, Швейцарското посолство в България, Университетската агенция на  франкофонията, Русенския университет, Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България, фирма „Телъс интернешънъл“. 
По време на кратка дискусия Нейно превъзходителство сподели своя професионален път, някои от предизвикателствата в работата си като дипломат, поставяйки акцента върху важното място, което заема образованието и опознаването на другите култури в съвременния свят.
Водещ на събитието беше госпожа Гергана Кръстева, заместник-директор на 9 ФЕГ, а госпожа Вяра Любенова, главен учител по френски език и председател на АПФБ представи конкурсите и наградените. Сред гостите бяха и г-н Еманюел Самсон, заместник-директор на Бюрото на Международната организация на Франкофонията (OIF) за страните от Централна и Източна Европа, г-жа Валери Дрейк, изпълняваща длъжността директор на Френския институт в България, госпожа Афродита Сариева, заместник-председател на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България, доцент доктор Георги Жечев, ръководител на катедра „Романистика“ в СУ „Свети Климент Охридски“.  
Посещението на Нейно превъзходителство Флоранс Робин приключи под звуците на песента „Voilà“ на Барбара Прави в прекрасно изпълнение на Габриела Иванова от 10 г клас с обещание за нови ползотворни срещи и контакти.
1 коментар
  1. Супер!

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.