Драги ученици,
Предлагаме на вашето внимание няколко настоятелни и актуални препоръки на Световната здравна организация и Националния център по заразни и паразитни болести във връзка с епидемията от COVID-19:

·         Знаете ли че най-вероятно докосвате лицето си над 20 пъти на час? Повечето от нас не осъзнават това. Докосвайки лицето си, особено носа, очите и устата, можем без да разберем да заразим самите себе си с нещо, което ръцете ни са пренесли от някоя повърхност. Ръцете ни докосват дръжки, места за хващане в транспорта, парапети, най-различни общи предмети, или пък ръцете на други хора при ръкуване.
·         Респираторните вируси не се разпространяват на дълго разстояние по въздуха. Те стигат толкова далеч, колкото могат да ги отнесат респираторните капчици, които човек произвежда като кашля, киха или говори (около метър, метър и половина). След това респираторните капчици падат върху повърхности.
·         Ако спазвате дистанция от хора с респираторни симптоми (метър и половина), и прилагате редовно и правилно добра хигиена на ръцете, можете да намалите вероятността да се заразите с респираторни патогени, включително и с новия коронавирус.
·         Тук поместваме видео-клип на Световната здравна организация в който е показано как да мием ръцете си, за да сме сигурни, че са наистина чисти след измиване. Не е трудно да се научим!

·         От тук можете да се запознаете с Информационната брошура на Националния център по заразни и паразитни болести.

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.