На 10 декември 2013 год., Н.Пр. посланикът на Франция г-н Ксавие Лапер дьо Кабан, в България, връчи Ордена на Академичните Палми на помощник-директорите на 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ г-жа Гергана Кръстева и г-жа Светлана Герасимова за неуморната им работа в полза на образованието, на повишаването на интереса към френския език, за техния цялостен принос в разпространението на идеите на франкофонията. Тържествената церемония се състоя в резиденцията на посолството на Република Франция в България в присъствието на много колеги и приятели.

 

Отличието е учредено 1808 г. от Наполеон за заслуги в областта на образованието и културата. То е най-високата награда на Франция за дейци в образованието. Дава се с декрет на министър-председателя, по предложение на министъра на образованието, за принос и заслуги към френската култура и съществува в три степени. Кавалер – за личности, професори, преподаватели, Офицер – за административни ръководители, ректори, декани на големи факултети и Командир – за висши длъжности и политици.

Светлана Герасимова, помощник-директор и учител по френски език в 9. ФЕГ, получила високото признание като преподавател по френски език и литература, работи във „Френската“ повече от 22 години. Неуморна в дейността си за разпространение на френския език и култура, тя е разработила, ръководила и участвала още в началото на 90-те години в множество образователни и международни проекти. „Госпожа Театър“, както я нарече посланикът, има безспорни заслуги към успехите за развитието и заслуженото признание на театралната дейност в гимназията.

Гергана Кръстева, помощник-директор в 9 ФЕГ от 2010 г., е един от малкото преподаватели по химия на френски език в страната. Съавтор е на единствените в България учебни тетрадки и учебник по химия на френски език, разработва и електронни уроци за образователния франкофонски сайт www.vizavi-edu.bg. Тя е дипломиран учител и по френски език. Участва в редица международни конференции за билингвалното обучение от началото на преподавателския си стаж в 33. ЕГ „Св.София“ където започва работа като млад учител, а след 2002г.-и в 9. ФЕГ „Ламартин“. Работи с ученици по проект „Коменски“ повече от 5 години.

Това е петата Академична палма за преподаватели от 9-та ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“. Кавалери на ордена на Академичните палми са помощник-директори и учители по френски език: г-жа Лидия Стайкова, Бойка Паликарска, Галина Бечева, Светлана Герасимова и преподавателя по химия на френски език г-жа Гергана Кръстева.

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.