Френската езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ получи поредното си заслужено признание за своята иновативност и последователност в прилагането на ИТ решения в образователния процес  – отличие в подкатегория „Образование“ на конкурса „ИТ проект на годината“ с проекта си за въвеждането на облачната платформа Microsoft Office 365.

Конкурсът „ИТ проект на годината” се провежда за тринадесета година от вестник Computerworld България с подкрепата на Банка ДСК. Церемонията по награждаването на победителите в инициативата се състоя на 21 февруари 2017 г. в „София Хотел Балкан“, като отличените бяха определени от жури в състав: председател – Никола Няголов, директор консултантски услуги в KPMG в България, Георги Шарков, национален координатор по въпросите на киберотбраната и киберсигурността на България и директор на Европейския софтуерен институт – Център Източна Европа, Тотка Чернаева, началник отдел „Технологии на информационното общество“ в МТИТС, Весела Калъчева, изпълнителен директор на БАИТ, Румен Банов, член на управителния съвет на БАСКОМ, Велизар Проданов, председател на УС на Българската асоциация по управление на проекти, Николай Шаламанов, началник „Управление оперативна поддръжка на ИТ системи“ в Банка ДСК, и  Виктория Лазова, директор на ICT Media.

При националните ИТ проекти, реализирани в обществения сектор, бяха отличени реализациите в четири подкатегории – „Централна администрация“, „Общинска администрация“, „Образование“ и „Здравеопазване“. В подкатегория „Образование“ най-много точки получи 9. ФЕГ за проекта си, свързан с въвеждането на облачната ИТ инфраструктура. Това е висока професионална и обществена оценка за общите усилия на ръководството и на преподавателите в гимназията да се повиши информационно-технологичната култура на младите хора във все повече променящата се реалност на учене и професионална реализация в 21 век.

Френската гимназия е едно от първите училища в страната, които въведоха облачната платформа MS Office 365. Мащабното използване на личните акаунти в облачната платформа даде основание на Microsoft да осигури безплатно използване на софтуер, като всички ученици и учители имат право да инсталират потребителския софтуер на свои устройства, да използват облачно пространство по 1 TB лично, а в общата част и повече. Стремеж във Френската гимназия е да се следва Стратегията за ефективно внедряване на ИКТ в образованието (2014-2020), утвърдена от МОН. Осигурено е използването на съвременни компютърни системи и софтуер от последно потомство, лаптопи и таблети. Прилага се модерна интернет система, предоставяща едновременен и повсеместен достъп до високоскоростен интернет от всички ученици и учители, изградена със собствени средства на гимназията и със съдействието на Училищното настоятелство.

Чрез координирана електронна система внедрена в ИТ- инфраструктурата се отбелязват присъствията и отсъствията, оценките и други изяви на учениците. Част от достъпа до сайта на гимназията е базиран на акаунтите в Office 365 – независимо за ученици, родители и учители. В момента, в който за даден ученик бъде нанесена текуща информация, тя се изпраща по е-поща до родителя, като по този начин се осигурява нова действена среда за общуване с родителите и се осъществява работеща връзка с Училищното настоятелство.

Прилагането на облачната платформа MS Office 365 допринася за издигането на авторитета на 9.ФЕГ като съвременна образователна институция, която гради стратегията си за развитие в перспективата на иновациите.

 

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.