ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА 9. ФРЕНСКА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ – 2018

В слънчевия есенен ден на 19-ти октомври 2018 година Френската гимназия отбеляза своя училищен празник непосредствено и без претенцията на „големите“ и понякога скучни тържества, но с многоликостта на разнообразните инициативи по класове и випуски, с топлотата и спонтанността на „малките пътешествия“ из града, който си мислим, че добре познаваме. В духа на вече създалата се през годините традиция различните класове със своите класни ръководители и учители избраха най-приятния, поучителен или забавен за тях начин да отбележат празничността на Ламартиновия ден, поставяйки началото на една поредица от събития и изяви, които ще продължат до 30 октомври. В края на този „празничен“ за нашата гимназия месец в Студио 5 на НДК ще се състои посветеният на патронния ни празник Концерт на френската песен. С посещението на това музикално събитие учениците на 9. ФЕГ, техните учители, родители, приятели и гости ще имат възможността да съпреживеят франкофонската идея чрез магията на песента в изпълнението на познати и обичани изпълнители от нашата гимназия.

Сред пъстротата на инициативите в деня на патронния празник на 9. ФЕГ ще посочим само малък калейдоскоп от емоции и преживявания, документирани в спомени и снимки:

§  Учениците от 12 Г клас посетиха Ректората и Библиотеката на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. С интерес разгледаха музеите на първото висше учебно заведение у нас и имаха честта да видят в оригинал томовете на Енциклопедията, издадена от Дени Дидро и Жан Д’Аламбер през XVIII век във Франция.

§  В двора на гимназията се проведе традиционна футболна среща между отбори на учениците от 10 А и 11 А клас, на която присъства публика от различни класове.

§  11 А, 11 Г и 11 Д клас откриха цветния оазис на красота и природа в закътаната в центъра на София Университетската ботаническа градина. Мнозина от тях не бяха посещавали тази малка, но разнообразна с растителни видове градина, и бяха изненадани от тайните кътчета зад високата ограда, която доскоро забързани са подминавали в динамичния град. „Разходката“ сред алеите и алпинеумите, снимките с приятели и разговорите в беседките сред яркочервените рози и узрели есенни дюли оставиха усмихнат спомен от празничния ден.

§  Учениците от 8 Г клас посетиха с класния си ръководител кинопрожекция на филм. Споделената приятна емоция беше поредната стъпка към сплотяването им като екип, а и допринесе за приятелските отношения в класа. Отново по дългогодишна вече създадена традиция на 22 октомври целият випуск на осмите класове участва в еднодневна екскурзия до град Пловдив, свързана с дните на Ламартин в България.

§  В качеството си на домакини в кабинет 22 учениците от 9 Г и 12 Ж клас в присъствието на любители на поезията и литературата от други класове продължиха създадената от няколко години традиция на „Ламартиновите поетически четения“, организирайки среща-разговор с поетесата Мария Донева. За вълнуващата и позитивна атмосфера на тази инициатива даваме думата на самите участници:

ЛАМАРТИНОВИ ЛИТЕРАТУРНИ ЧЕТЕНИЯ 2018

Един специален патронен празник

На деветнадесети октомври по случай патронния празник на нашата гимназия беше организирано литературно четене. То се проведе в двадесет и втори кабинет, който е и наша класна стая. Специално за случая беше поканена поетесата Мария Донева, която ни представи част от своите произведения, а няколко ученици прочетоха свое  лично творчество.
Срещата с госпожа Донева  направи този ден още по-специален. С усмивка и позитивизъм тя ни разказа с какво се занимава, какви са нейните интереси, какво за нея е важно, какво обича и кое ѝ доставя удоволствие. Разкри ни и няколко тайни за живота и за любовта. Сподели много истории, всяка със свой смисъл и поука. Обърна специално внимание и на творбите, които бяха прочетени, даде ни насоки за писането и ни предаде част от собствения си опит.
Срещата с Мария Донева за мен беше истински значимо събитие. Разказаните истории бяха изпълнени с хумор, създаваха добро настроение . Творбите ѝ, от своя страна, бяха на пръв поглед чудновати и забавни и ме подтикнаха да помисля за вложения в тях смисъл. Времето мина бързо, а ние не искахме срещата ни да приключва. След официалния край госпожа Донева остана, за да разкаже още малко, да се посмеем още малко, да научим още нещо. Останах възхитена и изпълнена с едно особено чувство на радост, сякаш тя предаде на всички нас от собствената си любов към живота. Класната ни стая се превърна от обикновен кабинет, в място, из което витаят позитивизъм и хубави емоции. Разделихме се с обещанието тази среща някой път да се повтори, може би в друг формат, но в същия състав –  нещо, на което истински се надявам.
Елена Веселинова 9 Г клас
9. Френска езикова гимназия е училище, подкрепящо талантите на своите ученици и уважаващо изкуството. Затова по повод патронния празник на гимназията  ученици от 9. клас имаха възможността  да се запознаят с поетесата Мария Донева. Тя сподели много за себе си, обясни с какво се занимава извън литературата и показа, че човек може да бъде щастлив. Тя каза, че ако на човек му липсва нещо в света, той може да го създаде –  например да напише книга за него. Бях впечатлена от нейното позитивно мислене, уверих се, че всеки може да сподели мнението си по важен за него въпрос и да бъде чут, и съм благодарна, че успях да чуя няколко от нейните стихотворения.
Освен това по време на срещата някои ученици от девети клас получих възможността да бъдат изслушани и да вдъхновят публиката със  своите литературни творби. 
Радвам се, че прекарах този ден по прекрасен начин, и се надявам, че отново ще се срещна с Мария Донева.
Йоана Пейчева от 9 Г клас

 

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК! И нови успехи, красиви преживявания и споделеност през празничния месец на 9. ФЕГ!

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.