В рамките на председателството на Франция на Съвета на Европейския съюз и проекта Lycée d’Europe, по който работиха от месец ноември 2021 година до този момент, Николай Найденов, ученик от 12 Е клас и старши учителят по френски език, г-жа Надежда Тончева участваха в няколко срещи на високо ниво в Париж от 8 до 10 април 2022 година.
В този амбициозен проект, който беше организиран от France Education International и френското министерство на образованието, двамата участници представиха не само 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“, но и България. Френската столица посрещна 82 ученици и 26 учители, които бяха избрани за посланици на европейските ценности на съответните държави членки.
Николай Найденов и г-жа Тончева имаха удоволствието да участват лично в представянето на проекта в министерството на г-н Jean- Michel Blanquer, министър на образованието, младежта и спорта на Франция, който беше приятно изненадан от компетентността на нашия ученик. На това  събитие присъства  г-н Енчо Димитров, съветник по политически въпроси в посолството на България във Франция, който прояви интерес към нашето представяне и изрази своята подкрепа. Вълнуващ момент беше и разговорът с нашите представители и генералния секретар на председателството на Франция на Европейския съюз, г-н Xavier Lapeyre de Cabanes. Господин Lapeyre de Cabanes, в качеството си на бивш посланик на Франция в България демонстрира своята искрена радост от срещата с българските участници.
В програмата беше включено и посещение на Националното събрание, където депутатът и член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ ), господин Jacques Maire представи работата на парламентьорите и отговори на важни въпроси, които му бяха зададени от учениците.
В заключителната част от проекта всички участници бяха приветствани от госпожа Ewa Kumlin, директор на Шведския културен институт в Париж и съветник към шведското посолство.
Френските домакини от своя страна бяха очаровани от сериозната работа и идеите на младежите, които с готовност поставиха началото на това първо издание на Lycée d’Europe.
Госпожа Надежда Тончева и Николай Найденов бяха поздравени сърдечно от директора на департамента за езикови асистенти и мобилност, г-жа Manuela Ferreira Pinto и г-жа Isabelle Randazzo, отговаряща за международно сътрудничество във France Education International.
Нашите участници имаха привилегията да осъществят също и други професионални и културни срещи, които да обогатят техния опит, както и да изградят трайни връзки с останалите европейски представители.

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.