Ученици от 9. Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ отново получиха високи отличия в традиционния и най-масов конкурс по творческо писане на френски език с десетте думи на франкофонията, организиран от Асоциацията на преподавателите по и на френски език в партньорство с Регионалния франкофонски център за Централна и Източна Европа на Международната организация на франкофонията и със съдействието на Френския институт в България. Конкурсът се проведе на 13 март 2017 г. В изключително оспорвано съревнование (244 участници от 15 езикови гимназии в страната, разпределени в 99 отбора) нашата гимназия спечели първа и трета награда и в двете категории – „Проза“ и „Поезия“.

В категория „Проза“ са отличени:

1-во място: Константина Кирилова (11 Г клас) и Хелия Николова (10 Д клас) за „Numersemble ou Vrelation? Telle est la question“.

3-то място: Антон Марчев и Йоана Вергилова от 12 В клас за  „La liberté dans un monde enfermé“.

В категория „Поезия“ журито отличи:

1-во място: Борислава Данаилова, Екатерина Богданова, Лина Добрева и Надежда Чаушева от 9 В клас за Mon étoile sur la Toile.

3-то място: Белла Марашева, Магдалена Христова и Ралица Райкова от 11 Ж клас за  „Une rencontre imprévue“.

Наградите в 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ бяха връчени от г-жа Рени Йотова – директор на  Регионалния франкофонски център за Централна и Източна Европа и г-жа Жана Кръстева – председател на  Асоциацията на преподавателите по и на френски език.

Накратко за конкурса…


В рамките на четири часа и половина участниците трябваше да създадат, наберат и оформят графически текст, който да включва десетте думи на франкофонията за 2016-2017 година по зададена в деня тема. Тазгодишното издание на Маратона по творческо писане бе посветено на свободата, солидарността и новите технологии, като по този начин конкурсът се присъедини към кампанията „Свободни заедно“, инициирана от Генералния секретар на Международната организация на франкофонията – г-жа Микаел Жан, която през май 2016 г. посети 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“.

Нашите постижения…

Класирането се осъществи в два кръга за всяка от категориите: регионален и национален.

Тази година нашата гимназия беше представена от 18 отбора (54 ученици), от които журито допусна на националния кръг осем текста в категория „Проза“ и четири стихотворения:

Pierre sur Internet на Анна-Мария Клянева, Богдан Спасов и Николай Ганов от 11 Е клас;

 „La liberté dans un monde enfermé“ на Антон Марчев и Йоана Вергилова от 12 В клас ;

„Les chaînes de la liberté“ на Ана-Мария Аргирова, Боян Янакиев и Наталия Ченешева от 10 А клас;

 „Le jeu utopique“ на Ванина Нинова, Димана Борисова, Елица Гадева и Саша Миланова от 11 В клас;

„Numersemble ou Vrelation? Telle est la question“ на Константина Кирилова от 11 Г клас и Хелия Николова от 10 Д клас;

 „Un travailleur nomade et une femme écrivain…“ на Мария Спасова и Михаела Мадева от 11 Е клас;

„Les Rejetés“ на Ани Христонова и Петя Томова от 11 Б клас;

„Dis-moi dix mots et je vais t’écrire un poème. La toile? Bien, c’est ça le thème!“ на Калина Василева, Кристина Секулска, Мая Милушева и Яна Миленова от 9 Г клас;

 „La société actuelle“ на Анна Попчовска, Ивана Сиракова и Ивана Стоилова от 11 Д клас;

„Il n’y a ni passé, ni futur“ на Никол Керимова, Полина-Калина Брьогле и София Тошева от 9 А клас;

„Une rencontre imprévue“ на Белла Марашева, Магдалена Христова и Ралица Райкова от 11 Г клас;

„Mon étoile sur la Toile“ на Борислава Данаилова, Екатерина Богданова, Лина Добрева и Надежда Чаушева от 9 В клас.

Класираните за националния кръг текстове можете да прочетете на официалната страница на МОФ, посветена на 20 март – Международния ден на франкофонията.

Съставът на националното жури и списъкът на крайните победителите са публикувани на сайта на Регионалния франкофонски център за Централна и Източна Европа на Международната организация на франкофонията.

Благодарим на всички участници (и на техните преподаватели по френски език) и се надяваме на следващото издание на конкурса те да бъдат още по-многобройни и все така мотивирани и креативни.

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.