В слънчевото утро на 16. септември дворът на любимата Френска гимназия бе изпълнен с радостните възгласи и сърдечните благопожелания на ученици, учители, родители, събрани заедно чрез даровете на приемствеността и съпреживяността, за да поставят тържествено началото на новата учебна година. В празничната атмосфера на „Патриарх Евтимий” 35 се чувстваше възторгът на зрелостниците от изминатия дотук път, както и съкровеният порив на новопритетите осмокласници, които – при своето представяне – получиха емблематичен подарък: плюшените зайци, превърнали се в талисман в гимназията.
Специални гости в този важен празничен ден бяха г-н Клод Шасен – директор на Френския културен институт, г-жа Валери Дрейк – заместник-съветник по сътрудничеството и културната дейност, г-жа Веселина Ганева – държавен експерт от Министерството на образованието и науката, г-н Тихомир Попов – председател на училищното настоятелство към 9. ФЕГ, които чрез словата си приветстваха учениците и им пожелаха „На добър час!” в посветеността им на френския език и култура, залегнали в изграждането на европейската и световната цивилизация. Директорът на 9. ФЕГ – г-жа Емилия Богданова – окуражи възпитаниците на гимназията да не се страхуват пред неизбежните трудности, а заедно да ги надмогват, като запазят жив интереса си към знанието и науката. Мил жест на внимание и приемственост бяха и спонтанните думи от страна на Карина Жечева от 12. Г клас и съответно на Алия Козарова от 8. А и Жанет Баларева от 8. Б клас – учениците с най-висок приемен бал, при които равносметка и очакване, спомен и мечта се пресякоха в точката на общата споделеност.
Така се и потвърдиха думите на изтъкнатия български писател и преводач, а така също и голям приятел на Франция Константин Константинов, според когото тъкмо в езика се осъществява „неспирният стремеж към вечност, безкористното усилие да дадеш на другите най-хубавото от себе си, радостния дълг да оставиш на бъдещето своя опит, своите упования, своята мъдрост, за да ги предаде то на едно ново бъдеще”.
Прекрасен завършек на празничната програма бяха вокалните изпълнения на Александра Череш и Габриела Иванова, които наситиха неподправеното настроение на присъстващите.
Скъпи възпитаници на 9. ФЕГ, щастлива и успешна да е за вас новата 2019-2020 учебна година и нека знанието и благородният устрем ви откриват множество светли хоризонти!

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.