На 20 юни 2019 г. в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски” тържествено бяха връчени дипломите за завършено средно образование на Випуск 2019 на 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин”. Сред празничната атмосфера и емоционално наситеното съпреживяване нашите възпитаници радостно вкусиха от плодовете на своите дългогодишни усилия. Със стаен спомен за отминалото, но и със свиден копнеж по предстоящото зрелостниците приемаха поздравленията и благопожеланията на своите директори, класни ръководители, учители и родители.
След традиционото официално откриване – в академична обстановка, под звуците на националния химн, което придаде особена тържественост на събитието, – директорът – г-жа Емилия Богданова – отправи своето приветствие към всички онези млади хора, избрали в началото на гимназиалното си образование да се посветят на френския език и култура, залегнали в основата на европейската и световната цивилизация. С „На добър път!” тя подчерта снемането на границите – пространствени, духовни, – когато над всичко стои културният диалог. А нашите абитуриенти – чрез придобития опит от дòсега до чуждото – ще бъдат и занапред преки участници в него.
Истинска радост от даровете на взаимността е приносната роля на цялостната атмосфера на „Патриарх Евтимий” 35 в съграждането на индивидуалния вътрешен свят на всеки един при неговото навлизане в живота. Затова и словата на лицата на випуска – Ивета Димитрова, Никола Малинов и Деян Барукчиев – бяха спонтанен израз на благодарност и на възторг от всичко усвоено и придобито в любимата Френска гимназия.
Наред с последователното представяне на сцената на всеки ученик от съответните седем паралелки, трогателна част от празничната програма бе и връчването на индивидуалните награди и грамоти – за отличници на випуска, за класиране на призови места в олимпиади и състезания, за принос в развитието на училищната общност и издигането авторитета на гимназията, за изяви в заниманията по интереси и работа по проекти. Това бе и остава един своеобразен знак във времето – за положените трудове, за трайната посветеност, за съкровеното удовлетворение от постигнатото.
В известното си есе „Книгата като врата към света” изтъкнатият писател хуманист и философ Стефан Цвайг отбелязва, че цялото разгръщане на човешката култура се основава главно на двата типа движение: пространственото и духовното.
Скъпи зрелостници, нека този ваш път през годините  – пространствен и духовен – е наситен с множество откривателства, с искрена радост и всяко благополучие – заради дарованията, които носите, – и с неотменимите следи на 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин” в ума и сърцето на всеки един от вас.
(от тук се виждат още фотоси)
2 коментара
  1. На добър и дълъг път!

  2. С благодарност и признателност към всички учители от ФЕГ!

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.