На 16.11.2018 г. в Българското национално радио се проведе дискусия на тема: „Европа на кръстопът,  евроизборите и гласът на гражданите“. Дискусията е част от кампанията „Чуй Европа – предизвикай промяната“ (Hear Europe challenge Change).
Гости в студиото на живо бяха Теодор Стойчев – ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България, Андрей Ковачев – заместник-председател на групата на ЕНП и член на Комисията по външни работи, Момчил Неков – член на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, Ангел Джамбазки – член на групата на Европейските консерватори и реформисти в ЕП и заместник-председател в Комисията по външни работи, Илхан Кючук от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа и член на Комисията по външни работи, Евелина Славкова – социолог от Изследователския център „Тренд“.

Целта на дискусията бе да се разгледат различни предложения относно политиката за справяне с миграцията към Европа. Обсъдиха се и начини, чрез които Европейският съюз, а и България в това число като негов член, биха могли да подпомогнат развитието на държавите от Африка с цел да се подобри начинът и да се повиши стандартът на живот на местно ниво. Друга тема, която все още е в своя начален етап, е тази за наддържавните данъци, които се предвижда да бъдат въведени в бъдеще. Не на последно място водещите заедно с гостите отправиха призив за възможно най-висока електорална активност по време на Европейските избори в края на май 2019 година, а в подкрепа на това ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България – Теодор Стойчев, представи платформа, чрез която се цели повишаването на избирателната активност сред хората, най-вече сред младите (www.thistimeimvoting.bg).  Активно участие в дискусията взеха и възпитаниците на 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин” от групата по Гражданско образование, подготвяни от  Розелина Найденова, Александър Стамболийски и Теодора Тодорова.

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.