От 23 до 25 март 2018 г. в гр. София се проведе ХХХ Национална олимпиада по философия. Горди сме да съобщим на училищната общност, че Ралица Райкова от XIIж клас в 9.Френска езикова гимназия е лауреат на тази юбилейна олимпиада и става част от националната селекция на отбора, който ще представя България на Международната олимпиада по философия. Тя демонстрира завидна философска култура и познания, умение за творческо, самостоятелно и критическо мислене и зае заслужено място сред петте лауреати на олимпиадата.

Силната подготовка по философия Ралица дължи на  преподавателите си Александър Стамболийски и Розелина Найденова, които откриха за нея значимостта на философията и я „запалиха“ да усъвършенства вродения си талант да следва „фенера на Диоген“. Успехът на Ралица е закономерен завършек на нейната последователна, упорита работа във философското осмисляне на битието, на човека, на света…

Стана традиция 9.ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин” да има място и свое достойно представяне в олимпиадата по философия. Пример за умението и таланта да се справяме с най-трудното. Онова, за което ни е отредена възможността да живеем. Да търсим същностното, да аргументираме личната си позиция по отношение на ценностите, нормите, метафизичното и универсалното. Признание за тези наши усилия и успехи е и фактът, че 9.ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин” беше домакин на Националния кръг на юбилейната XXX олимпиада по философия. Благодарение на  ръководството на гимназията и на колегията град София представи себе си като гостоприемен, отговорен и ангажиран домакин.

Изказваме благодарност на солистите на хора на гимназията, които впечатлиха публиката на официалното откриване, на колегите, които направиха възможна  олимпиадата – в предварителната подготовка, провеждането, логистиката и пешеходния туристически тур за гостите от провинцията. На Василена и Кремена от Xе за съпровождането на олимпийците – гости на София, и техните учители.

Желаем от сърце успехи в бъдещите изяви на Ралица!

От ръководството на 9.ФЕГ

3 коментара
  1. Chers amis,
    Soyez fidels à vos rêves et ne vous en désaisissez jamais

  2. Като класен ръководител на Ралица Райкова мога да кажа, че този успех е съвсем закономерен, плод на едно постоянно вътрешно усъвършенстване и личностно израстване.Бих желала да припомня, че тази наша ученичка не за първи път достойно представя училището ни и дава повод да говорим за нея на първа страница на нашия сайт. Повод за това са литературните й успехи и награди, спечелените стипендии с литературни есета, публикациите й, успешните й участия в маратона по писане. Като учител на Ралица Райкова по френски език мога да кажа с тъга, че тя бе класирана и за националния кръг на олимпиадата по френски език, бе на второ място по успех на областния кръг. За мое съжаление,тя направи своя избор в полза на добрата стара мъдра наука. Очакваме и нейните резултати от областния кръг на олимпиадата по история.Благодаря ти, Рали, пожелавам ти още успех, сила и вдъхновение. Някой ден се надявам да позволи на цялата ни общност да прочетем някоя от публикуваните й литературни творби.

  3. Oui, c’est vrai!

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.