От 4 до 6 март 2016 г. в Санкт Петербург се проведе традиционната Руска олимпиада по лингвистика, в която взе участие и Българският национален отбор. В неговия състав бяха включени две ученички от 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ – Райна Божкова от 12. клас и Весела Карапетрова от 11. клас, които придобиха правото си за участие в това престижно състезание след успешното преминаване на трите кръга на Националната олимпиада, Националното състезание по лингвистика, разработката на научно изследване и изпитни работи.

В условията на изключителна конкуренция Райна Божкова спечели сребърен медал! Честито!

 

Лингвистиката, наричана още езикознание, присъства ежедневно в човешкия живот – от разгадаването на древни писмености и езици до съставянето на речници, изучаването и преподаването на чужди езици; от психологията до информатиката и компютърната лингвистика – моделиране на езикови явления, разпознаване на сканиран текст, проверка на правописа, търсене в бази от данни, машинен предвод, гласово управление на мобилни устройства и автомобили и др.

Традицията на опознаването на лингвистиката в руските училища е дългогодишна. Първата национална олимпиада се е провела в Московския държавен университет през 1965 г. Полезността в развитието на лингвистиката и интересът към възможностите ѝ превръщат Руската олимпиада в ежегодно събитие. От 1996 г. тя се организира в големи градове на Русия, което допринася за популяризирането на лингвистиката и за разрастване на участието в олимпиадата.

След 2003 г., когато в България се проведе Първата международна олимпиада по лингвистика, нашата страна се утвърждава като лидер в тази област и неизменно се класира сред първите четири страни в света. Авторитетът на Българския национален отбор му отреди заслужената позиция на желан гост и участник в олимпиадата, организирана през настоящата година от Санкт-Петербургския държавен университет.

През дните на престоя в Санкт-Петербург като част от програмата бе възможността за осъществяването на интересни тематични срещи. Участниците имаха и непосредствен досег до образци от културната съкровищница и забележителностите на величествения руски град.

Поздравяваме нашите представители в Руската олимпиада и пожелаваме на всички, които изучават математическата лингвистика, успехи, интересни срещи и усъвършенстване на личната умелост!

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.