На 20 март 2019 г. във Френския институт София български ученици и студенти се събраха за втора поредна година, за да обявят българския избор за наградата „Гонкур“ – 2019. В отбора на Френската гимназия участваха учениците от 11 в и 11 г клас: Борислава Данаилова, Виктория Цветкова, Надежда Чаушева, Йоанна Кирилова, Карина Жечева, Кристина Секулоска, Станислава Пашкулова. Този конкурс, започнал през ноември 2018 г., се състои от три етапа: 1) творческо писане по зададено начало; 2) прочит на четирите романа от третата официална селекция на Академията „Гонкур“ за 2018г., класиране и избор на предпочитания роман от отборите; 3) участие в дебат, в който всеки екип представя и аргументира избора за „своя “ роман.

На 20 март в творческото жури, съставено от екипите на шест гимназии от България и един екип от СУ „Св. Климент Охридски“, от името на 9.ФЕГ се включиха Йоанна Кирилова и Карина Жечева. Убедително и аргументирано представиха избора на своя отбор, участваха активно в дискусията за избора на романа на българските франкофони. Романът  на Nicolas MathieuLeurs enfants après eux“ спечели с четири на три гласа.
Председателят на журито Yannick Haenel, чийто роман беше изборът „Гонкур“ на България за 2018 г., награди Карина Жечева (11 г) и Кристина Секулоска (11 г), които спечелиха първото място по творческо писане.
Да поздравим отбора на 9.ФЕГ за достойното представяне!

 

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.