На 6-ти ноември в „Перото“ се проведе дискусията „Ученици за дигитално образование“ организирана от VivaCom и в. „24 часа“. Изявата бе предшествана от друга, която се осъществи преди месец с директори и учители от цялата страна. Целта на дискусията бе да се покажат гледните точки, потребностите и проблемите в учебния процес на най-пряко засегнатата страна – учениците.

За срещата бяха поканени и ученици от 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“. Нашите представители участваха много дейно в дискусията заедно с още 120 ученици от други столични училища. В изказванията на редица участници бе отбелязано, че е необходимо да се реализира час по-скоро  дигиталната трансформация в цялата образователна система.

Хрисиана Тренчева от 12 Б клас изтъкна, че трябва да учим ефективно и посочи, че именно интегрирането на технологиите в учебната работа във Френската гимназия допринася за развитие на умения като работа в екип, критично мислене и креативност.

Александра Александрова от 10 Д клас в своето изказване сподели, че във Френската гимназия се прилага облачна технология Office 365, откриваща възможности за съвместна работа, качване от учителите на материали и презентации, полагане на тестове и използване на личните смарт устройствата.

Моника Караманова от 12 Б клас засегна темата за електронните варианти на учебниците и ги сравни с тези в книжен вид, които стават все по-големи и по-скъпи.

Юлия Крушарска от 12 Д клас запозна присъстващите с възможностите на дигиталната креативност и свързването ѝ с процеса на учебната работа.

Александър Градинаров от 10 Д клас изрази възможността да се създават презентационни разработки и други учебни форми съвместно с учителите, които да бъдат поставяни в гимназиалния облак.

Дарин Маджаров, основател на дигиталната платформа „Уча се“ бе модератор на дискусията и в хода ѝ представи видео-урок по история, включващ и електронен тест, на въпросите от който присъстващите отговориха отлично.

Участниците в дискусията изразиха препоръки най-главните от които бяха таблети да заменят тежките хартиени учебници от по няколкостотин страници, уроците и домашните да са в облачно пространство и достъпни за всеки, а самите уроци да бъдат направени интересни и полезни за живота, а също така и написани на достъпен език. Бяха изложени и предложения при подготовката на учебниците да се провеждат обсъждания с участието на ученици, както и да се търсят способи за преодоляване на някои затруднения срещани от учители при внедряването на технологии в учебния процес.

Разговорът умишлено бе без участието на възрастните. Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова се приближи между учениците и обясни значителните моменти от дейността на МОН в сферата на средното образование.

Учениците от Френската гимназия се срещнаха с Гергана Паси, създател на Дигитална национална коалиция и Ралица Войнова, старши експерт в РУО в София.

Присъстващите от ФЕГ накрая изразиха задоволството от възможността за участие във форума показал загриженост към мнението на учениците и интерес за това как те възприемат дигитализацията на учебния процес. Бе изказано и пожелание подобни срещи да се провеждат по-често и да се достига до реализиране на изложените идеи.

Снимки: Мария Хаджиева

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.