Празникът е време за равносметка – обръщаме се назад, за да осмислим стойността на изминалите години, и поглеждаме в бъдещето, с което са свързани мечтите ни, житейските ни очаквания и планове. Всяка учебна година посрещаме новите членове на нашата гимназия, а в края – изпращаме поредния випуск абитуриенти, възпитани в духа на франкофонията – учени, бъдещи лекари и математици, историци, преводачи, поети и философи, артисти и музиканти, изявени спортисти, политици, хора със самочувствието, че са възпитаници на една утвърдила се с традиции, но и вечно млада институция – Френската гимназия.

Преди пет години – на 21 октомври 2015 г. – помолихме нашите осмокласници да споделят своите първи впечатления от Френската гимназия и да отговорят на въпроса: „Защо избрах да уча в 9. ФЕГ?“. Днес тези ученици са вече бъдещи абитуриенти, които ни радват с успешната си реализация в училищните дейности и с многото си престижни награди и участия на олимпиади, конкурси, концерти, изложби, състезания… Решихме да се обърнем отново към част от дванадесетокласниците, за да споделят какво е за тях Френската гимназия в последната година от обучението им, месеци преди да напуснат познатата училищна среда и да поемат по своя нов път.

Борислава Данаилова – 12. В

 (първо място на 16. издание на конкурса за млади български поети „Прованс“ – 2018 г.; първо място в категория „Поезия” в конкурса по творческо писане на френски език с десетте думи на франкофонията – 2017 г.)

Всичко започна през есента на 2015, когато за първи път прекрачих прага на 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“. Тогава все още бях едно неосъзнато, объркано дете, което нямаше представа какви невероятни приключения тепърва го очакваха. За мен Френската е моят втори дом, моето убежище и мястото, където намирам покой от житейската суматоха. Още от първия ден почувствах невероятната атмосфера на училището, отношението на учениците, единството и обичта, които грееха в очите на всички. Аз открих не съученици, а семейство, не учители, а приятели, които не спират да ни подкрепят, обичат и вярват в мечтите ни, когато ние самите сме изгубили вяра.

Благодарение на Френската аз съм това, което съм днес. Тя пробуди съзнанието ми, извая формите на личността ми, вдъхнови мечтите ми. Френската – това е моята гимназия. И аз винаги ще я нося в сърцето си, защото, веднъж прекрачили прага ѝ, ние завинаги ставаме част от нейната история, съхранена от поколенията. Ваш ред е да напишете своята.

Виктория Цветкова – 12. В

(първо място на Националната олимпиада по френски език – 2016 и 2019 г.; участие и второ място на устен етап в Международната олимпиада по френски език в Молдова – 2019; девето място на Националната олимпиада по биология – 2017 г.; участие в Националната олимпиада по химия – 2018 г.; участник в традиционните литературни четения в 9. ФЕГ с поезия на български и френски език; асистент-знаменосец на 9. ФЕГ)

9. ФЕГ е артистична, свободна среда, в която всеки се изразява по определен начин. Художници, фотографи и музиканти споделят творбите си. Поети и писатели се събират, за да разкрият себе си в стихове и проза. Млади любители на науката правят експерименти в лабораториите по химия и биология. В клуба по латински се очертават образите на империи в исторически и лингвистичен план. Всеки има възможността да намери мястото си в 9. ФЕГ, тъй като гимназията е пространство на идеи, впечатляващо със своята „отвореност“ и виталност. Аз срещнах забележителни личности и изградих ценни приятелства. След всички преживяния възприемам Френската гимназия като стабилна основа, начална точка на бъдещи стремления.

Георги Влахов – 12. Д

Най-големите ми постижения с клубния ми отбор по волейбол са: национален шампион на мъже „Висша лига“, виценационален шампион на юноши младша възраст , 4-то място на юноши старша възраст и др. Активен участник съм в училищния волейболен отбор. Знаменосец на 9. ФЕГ.

Какво ми даде Френската гимназия? Тя ми даде богатството на най-красивия език за мен. Също така съм благодарен, че през тези пет години учителите ми се отнасяха с разбиране към моята активна спортна дейност. С отбора на Френската гимназия три пъти ставаме вицешампиони на София и се надявам тази година да станем първи и да класираме Френската на републиканско първенство.

Димана Пеева – 12. Б

(участия в олимпиадите по френски език, в състезания по плуване и др.; сертификат за ниво В2 по френски език; пише поезия и есета; участва в конкурси за творческо писане и в Ламартиновите поетически четения в 9. ФЕГ)

Пет години по-късно се познаваме достатъчно добре, за да лъжа, че да ме приемат във Френската гимназия, не ми беше мечта. Но поглеждайки назад във времето, виждам, че съдбата ми се е усмихнала. Тази гимназия завинаги ще бъде вторият ми дом, учителите и съучениците ми – моето второ семейство. Тези пет години в училище ме научиха да ценя и обичам изкуството. Учителите ме насърчават да бъда креативна и благодарение на тях сега аз знам своята голяма страст – литературата и творческото писане. Във Френската гимназия се открих!

Екатерина Богданова – 12. В

(първо място в категория „Поезия” в конкурса по творческо писане на френски език с десетте думи на франкофонията – 2017 г.; участва с авторски художествени произведения в кабинета по биология в 9. ФЕГ- 2019 г.)

Френската гимназия е известна с компетентния си екип от учители и приятната среда, даваща възможност на всеки да се почувства свободен да се развие в редица области. Една от тях е изобразителното изкуство. Още с първата си стъпка в гимназията бях пленена и очарована от артистичната и различна от останалите училища обстановка, от възможността, дадена на всеки свободно да изрази себе си и да развие потенциала си в изкуството. Посещавам извънкласни дейности, свързани с фотография и изобразително изкуство, от четири години и съм възхитена от тях. Те предоставят невероятни възможности и свобода, стимулират развитието на бъдещи художници и фотографи, както и на учениците, търсещи развлечение в света на изкуството. Отивайки да обогати знанията си и да доразвие таланта си, човек среща и изключително много доброта, желание за помощ и изслушване, невероятни приятели в лицето не само на учениците, но и на учителите.

Сияна Василева – 12. В

(осмо място на XXXI Национална олимпиада по философия – 2019 г.; първо място на националния конкурс „Словотворци“ на фондация „Благотворител” – 2019 г.; основна стипендия за литература по проект „1000 стипендии” на фондация „Комунитас” – 2017 г.)

Преподавателите на Френската гимназия са несъмнено просветени и вдъхновяващи личности, ангажирани с напътствието и оформянето на младото поколение. Всеки от нас, учениците, допринася за безкрайно многоликия образ, артистизма и жизнеността на гимназията и въпреки че всеки афишира своята индивидуалност, се възприемаме като общество. Тук ни учат не просто да говорим и пишем на френски език, а ни превръщат в приемници на френската култура, които се възприемат като елит и са изпълнени с вдъхновение да оправдаят очакванията на обществото и да се докажат като такива.

Йоанна Кирилова – 12. Г

(9. клас – 9-то място на Националния кръг на олимпиадата по френски език. 10. клас – 1-во място на Националния кръг на олимпиадата по френски език, 2-ри кръг на Състезанието по превод. 11. клас: 3-то място на Националния кръг  на олимпиадата по френски език; Билингвална диплома, получена при защита на историческа дисертация на тема: „Геноцидът срещу евреите по времето на Втората Световна война“; 3-ти кръг на Състезание по превод; участие в Международната олимпиада по френски език в Македония. 12. клас – 1-во място на устния етап и 2-ро място на писмения кръг на Международната олимпиада по френски език в Молдова)

Преди да вляза във Френската гимназия, често бях чувала, че гимназиалните години са най-хубавите. Днес, след почти пет години, наистина се уверявам във верността на това твърдение. Френската гимназия ми даде възможността да науча нов език, да отида на езиков обмен два пъти, да участвам в множество езикови олимпиади, състезания и конкурси не само в България, но и в чужбина. Не на последно място във Френската гимназия срещнах истински приятели и всеотдайни учители, които са винаги готови да помогнат. Училището надмина моите очаквания и ми поднесе много хубави изненади, и ако отново бях в осми клас, отново щях да избера същото училище.

Карина Жечева – 12. Г

(класиране на областни кръгове на олимпиадите по български език и литература и по история и цивилизация; участник в Международната олимпиада по френски език в Охрид – 2018 г.; награда на състезанието „Гонкур“ за креативно писане; участник в Състезание по превод от френски език и в Маратона по четене на френски език; асистент-знаменосец на 9. ФЕГ)

За мен петте години във Френската гимназия бяха едно истинско преживяване. Тук се научих на много неща, запознах се с толкова много прекрасни хора и мисля, че успях да се доближа с още една стъпка до човека, който искам да бъда. Надявам се, че всички придобити умения и знания тук ще ми послужат и вярвам, че винаги ще си спомням за своята Френска гимназия с усмивка. Искам да благодаря на всичките си учители, които през тези години не спираха да дават от себе си, за да получим ние, учениците, и най-вече благодаря на класния си ръководител, която ми показа, че никога не трябва да се отказвам!

Никол Накова – 12. А

(диплома за участие в конкурс за есе на френски език, сертификат за ниво В2 по френски език, 2-ро място на Градско първенство по бадминтон – 2018 г.; ежегодни участия в училищния отбор по волейбол – 1-во място в турнир на Американския колеж в София – 2017; 3-то място на Градско първенство – 2018; 1-во място на турнира „За купата на ректора“ – 2019; 2-ро място на Градско първенство – 2019; асистент- знаменосец на 9. ФЕГ)

Всеки ден през изминалите години бе различен и богат на емоции. Учебните часове ми даваха увереност, че ще се справя с предизвикателствата на живота. Френската гимназия е училището, което ще остави в мен мили и незабравими спомени – за приятелите, които срещнах и се превърнаха в любими за мен хора, и за учителите, които ме научиха на отговорност, търпение, култура и знания.

Томислава Ватахова – 12. Е

(областен кръг на олимпиадите по френски език; успехи по плуване от състезания на училищно, национално и международно ниво – златни медали на бруст и свободен стил; първи места на щафетите с отбора по плуване на Френската гимназия)

Френската гимназия е един незабравим период от живота ми – пет години, през които съм се изграждала като личност. Това време ме научи на много неща и ми помогна да продължа напред живота си с една много добра основа и хубави спомени. Щастлива съм, че след основното си образование избрах тази гимназия, защото обичам френския език, успях да го науча и освен това се обогатих с много нови запознанства (хора, с които ще поддържам връзка и след завършването си). Учителите са чудесни и ми е било приятно всеки ден да бъда в училище, винаги с желание съм присъствала в часовете. Благодарна съм на всички, които направиха гимназиалните ми години незабравими!

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.