В навечерието на Рождествените и новогодишните празници учениците от 9. ФЕГАлфонс дьо Ламартинимаха удоволствието да присъстват на една необикновена среща. На 11 декември гжа Зое Мейер, съпругата на Н. Пр. Жоел Мейер, посланик на Франция в България, направи официално посещение в гимназията.
Тя се срещна с учениците от 11. и 12. клас, с учителите и с ръководството на гимназията. Заедно те разгледаха изложбата с картини на ученици от 9. и 10. клас, а гжа Емилия Богданова, директор на 9. ФЕГ, запозна гжа Мейер с българската образователна система и изтъкна, че Френската гимназия запазва статута си на едно от найдобрите и желани средни училища в страната.
Гжа Мейер взе участие в дискусия с ученици, които биха желали да продължат развитието си именно в сферите на дипломацията, политиката и правото. Тя им сподели своя богат опит, който е натрупала, съпътствайки съпруга си през разнообразния му професионален път. Учениците проявиха интерес към нейната културна и благотворителна дейност, а тя им даде ценни съвети за бъдещето им и в академичните среди, и извън тях.
Гжа Зое Мейер благодари на гжа Вяра Любенова, главен учител по френски език в 9. ФЕГ, за любезната покана, а ръководството и учениците изказаха на гжа Мейер признателността си за ползотворното съприкосновение. Срещата приключи с усещане за удовлетвореност и с обещание за бъдещи съвместни проекти.
Първият от тях бе осъществен още през следващата седмица. На 18 декември гжа Мейер посети благотворителния коледен базар на 9. ФЕГ. Учениците, учителите и родителите бяха изработили коледни и новогодишни поздравителни картички, украшения за елха, сладки и солени изкушения, с които внесоха коледния дух и в гимназията. Гжа Зое Мейер подкрепи благородната кауза и пожела на всички светли празници и до нови срещи.
Текст: Димитър Топалов 12. В клас
Снимки: Теодора Тодорова

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.