На 28.11.2022 в рамките на проект на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България Le Français en verT /verS „Френски в зелено/в стихове“, подкрепен от Международната федерация  на учителите по френски език (FIPF), една от залите на Столичната библиотека се превърна в сцена на кратък спектакъл. Той беше представен от ученици от осми и единадесети клас: Евелина Димитрова, Боряна Петрова (8Д), Преслава Аврамова и Владимир Кръстев (8Г), Ивелин Георгиев, Георги Костадинов, Кристиан Шиваров, Цветина Дренска и Никол Тодорова (8Е), Едит Дикова (8Ж),  Александър Петров, Димитър Топалов, Дорина Иванчева, Елена Кожухарова, Емануил Караиванов, Мария Спасова и Пламен Младенов (11В), Ива Александрова (11Г), Велин Пожарски, Максим Топузов и Яна Иванова (11Е), Белослава Петкова и Вяра  Георгиева (11Ж).
Спектакълът по идея на г-жа Людмила Гълъбова и г-жа Надежда Тончева представляваше театрален етюд, наречен „Затвореното училище“, в който кратката история на осмокласниците в рима беше представена с думи и танц. Това приятно изживяване бе последвано от прекрасни художествени текстове, преплетени с няколко музикални изпълнения от единадесетокласниците. Една емоционална вечер, разкриваща благородната мисия на учителя, въпреки предизвикателствата, пред които ежедневно е изправен.
Събитието се вписва в честванията на Международния ден на учителя по френски език. Негови гости бяха представители на управителния съвет на АПФБ Вяра Любенова като неин председател и Афродита Сариева, заместник-председател, Еманюел Самсон, ръководител на Франкофонския регионален център за Централна и Източна Европа (CREFECO) на Международната организация на франкофонията, Матиас Фавро, аташе по сътрудничеството в областта на френския език към Френския културен институт в България, учители, родители, ученици и студенти.
Снимки от събитието можете да видите тук.

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.