В последната седмица на юни, по покана на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България, в София бе на посещение мароканският актьор, постановчик и режисьор Закария Заки. Той проведе серия от обучителни ателиета по история на киното и кино режисура във Френската гимназия, отворени и за други гимназисти франкофони в столицата. Тези ателиета дадоха възможност на учениците да проследят различните етапи на кино режисурата, от писането на сценарий до пост-продукцията.
Основната им цел беше да помогнат на младите хора да се запознаят с историята на киното, да поощрят креативността им чрез писането на сценарии и заснемането на кратки документални филми, да им покажат някои основни техники на избиране на гледната точка, на заснемане и монтаж, да стимулират работата в екип.
По време на посещението си в София, господин Заки се срещна с ръководството на гимназията, разговаря с колеги и присъства на представленията на учениците от 8 б клас по повод завършването на учебната година и на представянето на пиесата на 9 ФЕГ „Искам мир“, спечелила множество награди на Международния ученически франкофонски фестивал във Варна 2024 г. 
Благодарим на господин Заки, отдавнашен приятел на 9 ФЕГ, за неговата всеотдайна професионална работа и на госпожа Вяра Любенова за организацията и за предоставената възможност.
 

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.