Изложба на Елица Плоскова от 12. А клас

На 27 октомври 2023 г. се състоя откриването на първата самостоятелна изложба живопис на талантливата Елица Плоскова от 12. А клас. Изложбата беше част от събитията, посветени на патронния празник на 9. ФЕГ ,,Алфонс дьо Ламартин“.
Творбите на Елица са създадени в периода 2020-2023 г. Тематично тя ги обединява в няколко цикъла: ,,Франкофония“, ,,Есенно петно“, ,,Спомени“ (това са всички пейзажи), ,,Тъмни образи“ и ,,Раздвоение“. Жанрово представляват предимно фигурални композиции и пейзажи, нарисувани с акрилни и акварелни бои.
На събитието бяха представени и дигитални проекти за анимация.
Освен виртуозен художник Елица е и забележителен оратор. В увлекателен разказ тя разкри пред публиката от ученици и учители своите творчески идеи и вдъхнови съучениците си да следват своите стремежи в изкуството. Ето част от посланието на Елица:
,,В картините ми преобладава контрастът между тъмното и светлото, виолетовото и златното. Защото балансът е в основата на всичко. Не може да съществува само светлина без тъмнината. И дори в тъмнината трябва да търсим светлината. В живота има възходи и падения, но човек никога не трябва да се отказва. Аз избирам да опитвам, избирам да вярвам, избирам да се боря. Защото това е животът – дълго пътуване, изтъкано от противоположности. Но трябва винаги да опитваме, да спрем да се критикуваме, да спрем да негодуваме срещу несгодите. Само като си простим и се приемем такива, каквито сме, можем да постигнем хармония – и със себе си, и със света.“.

 

Пожелаваме на Елица вдъхновение, с което да продължи пътуването в света на изкуството, и да ни радва с бъдещи изложби!
Светлана Тодорова

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.