На 10 март 2022 г., по покана на Международната организация на Франкофонията, ученици от 11 в клас от 9 ФЕГ участваха в кафе-дебат за климата. Събитието се проведе във Френския лицей «Виктор Юго» изцяло на френски език.
„По време на първото издание на “Café-débat” говорихме за климатичните промени и резултатите, предизвикани от глобалното затопляне. В голяма степен то е наша отговорност, а задачата ни е да опазим дома си – планетата Земя. Във връзка с войната в Украйна засегнахме проблема, свързан с бомбите, които също имат голям ефект върху климата и почти никой не осъзнава това. Всички газове, които се отделят от бомбите, замърсяват въздуха. Обсъждахме различните действия, които може да предприемем и тези, които би било да спрем. Информацията беше подкрепена с факти и статистики, които разкриваха плашещата реалност, колко близо сме до екологичен катаклизъм. Човекът е този, който ще унищожи планетата. Всеки наш малък жест има ефект върху заобикалящата ни среда.“
Сиана Бончева, 11 в клас
На 23 март 2022 г. ученици от 11 в и 11 е класове в 9 ФЕГ, по покана на председателя на АПФБ, госпожа Вяра Любенова, участваха в дебат на тема „Целите на устойчивото развитие: изкуството да се поставяш под съмнение“, организиран от Регионалния център на Франкофонията за Централна и Източна Европа. Водещ на събитието, проведено в хибриден формат, беше Никола Бирон от Монреал, Канада. Сред участниците на място, наред с нашите възпитаници, бяха ученици от Френския лицей «Виктор Юго» и студенти от Висшето училище на Франкофонията по администрация и управление. 69 класа от Албания, Молдова и Румъния се включиха дистанционно. Благодарим на организаторите за поканата и за възможността да дискутираме, да споделим идеи и размисли за бъдещето, което очаква всички ни, но и за което всички ние поемаме отговорност.  

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.