От 21 март до 25 април 9.ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин” участва в три международни проекта:

„Солидарен”

Проектът „Солидарен” събра в 9.ФЕГ, от 21 до 29.03.2014г., ученици и учители от Франция, Германия, Гърция, Румъния и България.

По време на работната седмица по проекта, всеки екип от страните участнички запозна младите хора от международния клас със социалния живот и формите на солидарност във своята страна и представи разработка на тема „Да се научим да познаваме Другия”.

Приветствие на г-жа Емилия Богданова- директор на гимназията

Работната седмица премина интензивно : презентации, работни ателиета, дебати…

Участниците в проекта разсъждаваха, дискутираха и се опитаха да придадат смисъл на понятието солидарност и на дейностите, свързани със солидарността между хората.

А за отмора, урок по български народни танци!

В „Къщата на Куклите”- учениците от международния клас изработиха кукли в цветовете на знамето на тяхната държава . След като им се порадваха, при посещенито си в централата на БЧК, дариха куклите на представители на Българският Червен Кръст.

Последният ден е ден за равносметка! Участниците дадоха своето определение за СОЛИДАРНОСТ

Направиха си последна снимка за спомен и получиха своите сертификати за участие в международния проект „ Солидарен”.

Ръководители на проектаСолидарен”: г-жа Катерина Заркова, учител по френски език, г-жа Елза Садулова, учител по История и цивилизация, г-н Мартин Петров, учигел по психология и г-жа Светлана Герасимова ПДУД. Организатори: г-жа Румяна Чернинкова и г-жа Румяна Иванова, учители по френски език.

Участници: Богдан Петков, Евелина Маслянкова, Адела Димитрова, Гергана Карапанова, Шервин Джанати от 11 клас и Розина Манчева от 10 клас.

 

„ Европа в 6 действия”

Проектът „ Европа в 6 действияпо секторна подпрограма Коменски, се осъществява благодарение на финансирането от програмата „Учене през целия живот” на ЕС.

Две театрални групи от 9 ФЕГ „Ламартин“ участваха в театрален фестивал в Хамбург, Германия, от 05 до 12 април 2014 год. в рамките на проекта „Европа в шест действия“, който събра ученически театрални групи от България, Германия, Дания, Испания, Италия и Франция.

По традиция началото на театралния фестивал се отбелязва с многоезичното изпълнение на Химна на Европа, който прозвуча в кметството на Хамбург.

В продължение на осем дни ученици и учители от различни европейски училища се опознават, преживяват радостта от редица общи занимания и споделят своите виждания за света с езика на театралното изкуство.

Българската , датската и италианската група взеха участие в театралния уъркшоп, осъществен в театралната зала в училището на нашите домхакини под ръководството на г-н Швининг.


Германската театрална група и част от българските ученици се опознаха чрез занимателните творчески задачи в ателието, ръководено от г-н Армитстийд.

Фестивалът завършва с представянето на подготвените театрални постановки, които тази година бяха на тема „Другият“.

Нашите две театрални групи откриха и закриха тази вълнуваща вечер. За първи път на този форум гимназията се представи с пиеса на испански език, изпълнена с вдъхновение от Ана Донева и Лидия Кабатлийска от девети клас, Валерия Колева от десети клас и Вили Шатаров от единадесети клас. Драматизацията на приказката „Славеят и розата“ от Оскар Уайлд бе осъществена с помощта на г-жа Веселина Панева и г-жа Боряна Коджабашева. Десетокласниците Богомила Корманова, Иванина Димитрова, Соня Станева, Александър Хормузов Владимир Александров и Петър Евтимов,ръководени от г-жа Росица Стефанова и г-жа Людмила Николова, представиха пиесата„Един американец в Париж“, като впечатлиха публиката с таланта си и отличното владеене на френски и английски език.

Репетиция на„Един американец в Париж“.

 

„Музикален обмен”

Хор Букет – 9.ФЕГ и

Музикалната консерватория в Курбевоа-Франция

От 23 до 26 април 2014 год. във 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин” гостуваха четиредест и пет ученици и учители от Музикалната консерватория в Курбево- Париж в рамките на музикален обмен между двете училища.

Г-жа Емилия Богданова- директор на гимназията приветства гостите. На тази първа среща присъстваха г-жа Герасимова, ПДУД, г-жа Джамджиева, диригент но хора, координатора на проекта г-жа Вяра Любенова

Младите френски музиканти върнаха визитата на хористи от Френската гимназия, които им гостуваха през м. декември 2013 год. в Париж. Те изнесоха редица съвместни концерти под ръководството на техния диригент, г-жа Ламбрини Джамджиева-Манукян и имаха вълнуващи срещи и прекрасни творчески контакти с музиканти от различни възрасти.

Рождествен концерт в църквата Saint Pierre et Paul на българското училище в Париж.

Репетиция във физкултурния салон на 9 . ФЕГ „Ламартин“ преди първия концерт на 24 април 2014 год..

Концерт в зала „Славейков” във Френският институт в България в присъствието на Негово превъзходителство посланика на Франция, г-н Лапер дьо Кабан.

Концерт в музикалното училище „ Любомир Пипков”- 24.04.2014г.

Г-н Лоран Брак – диригент на оркестъра на Музикалната академия в Курбевоа иГ-жа Ламрини Джамджиева

Финален концерт в Студио 1 на Българското национално радио – 25.04.2014г.

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.