Ученици от 9. ФЕГ взеха участие в тазгодишното издание на Младежкия модул на „Франкофоли. Благоевград“, който се проведе на 22 и 23 юни в рамките на най-значителния международен фестивал за съвременна франкофонска музика в страната. Гимназията ни бе представена от Кристина Секулоска (10 Г), Моника Александрова (10 В), Надежда Чаушева (10 В) и Сияна Василева (10 В), придружени от г-жа Маргарита Топлийска.

Младежкия форум откриха заместник-министърът на образованието и науката инж. Таня Михайлова, евродепутатите Андрей Новаков и Асим Адемов,  заместник-кметът на община Благоевград по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова и началникът на РУО Ивайло Златанов.  

Общата тема на модула тази година бе: „Свободна зона –  в подкрепа на достъп до култура и изкуство на хора с увреждания, неравностойно положение и социална изолация”, а тезите, които младите франкофони трябваше да обсъдят и защитят на френски език в три отбора, бяха: „Да се задържи вниманието ни върху земните проблеми означава да се ограничи човешкият дух” (Стивън Хокинг); „Някой може и да съществува без изкуство, но никой не може да е жив без него” (Оскар Уайлд ) и „Човек познава себе си в борбата с препятствията” (Антоан дьо Сент-Екзюпери). В контекста на темата и в подкрепа на кампанията „Отворена зона“ в модула се включиха Венсан Винел и Лъчезар Кацарски, които дискутираха, свириха и пяха с участниците.

Както всички участници и нашата група имаше удоволствието с помощта на учениците доброволци от френските паралелки на ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“ да разгледа града, да участва в ателиетата на франкофонската „Арт Зона“ и разбира се, да се забавлява по време на концертите на фестивала.

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.