Прогнозата, че Интернет адресите по стандартния протокол IPv4 в Европа и в Близкия изток ще свършат през 2012 г се сбъдна. Всички свободни адреси вече са разпределени от Интернет корпорацията за присвоени имена и адреси (ICANN). Последният пакет беше предоставен в началото на февруари. Възможностите за адреси по стандартния протокол IPv4 са ограничени до около 4,3 милиарда и вече са раздадени. В същото време не всички имена са активни, но обновяването на вече присвоени адреси с цел оптимизация на тяхното използване би било скъпо и би забавило въвеждането на адреси от ново поколение.

Протоколът IPv4 ще бъде заменен с версия 6 (IPv6), който има капацитет да осигури 340 индецилиона (340 трилиона трилиона трилиона) уникални адреса. Въвеждането на протокол IPv6 ще доведе до допълнителни разходи, а освен това той не е и напълно съвместим със съществуващия IPv4 стандарт. Това означава, че те ще трябва да се използват паралелно за определен период от време до пълното преминаване към новия протокол. Интернет протоколът версия 6 беше създаден преди 13 години, за да замени използваният в момента IPv4 и да разреши проблема с изчерпването на интернет адресите.

Новият интернет протокол IPv6 ще тръгне официално на 6 юни, съобщи един от бащите на световната мрежа и вицепрезидент на „Гугъл” Винт Сърф по време на дискусия в Европейския парламент в Брюксел, организирана от възпитаника на 9 ФЕГ Ивайло Калфин.

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.