На 08.12.2022 г. се проведе творческа среща с френската тeатрална актриса и писателка Софи Дол и единадесетокласници от 9. френска езикова гимназияАлфонс дьо Ламартин“. Събитието се състоя по време на часа за профилирана подготовка по български език и литература с преподавател др Владимир Игнатов.
Софи Дол разказа за своя житейски и творчески път, за извора и силата на вдъхновението, както и за препятствията, отразили се ярко в нейните литературни творби. Френската писателка представи историята в романа сиВ голямата обществена пералня“, наред с идеите и целите, които стоят зад неговото реализиране. Учениците имаха възможността да зададат своите въпроси на Дол, на които тя отговори радушно и изчерпателно.
Завладяващата, енергична и увлекателна атмосфера бе усетена от всекиго и с помощта на гжа Надежда Тончевастарши учител по френски език, която като модератор оказа своето съдействие в пълноценния диалог между двете страни, в който участие взе и гжа Веселина Паневастарши учител по български език и литература.
На свой ред гн Пламен Тотевдиректор на издателствоПерсей“, благодарение на което творбата на Дол достига до българската читателска публика, подари на училищната библиотека на 9. ФЕГ художествена и учебнопомощна литература с изразена надежда за нови поводи за творческо сътрудничество.
Виктория Танева, Белослава Петкова, Вяра Георгиева

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.