Многократно през годините учениците на 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ са засвидетелствали своите задълбочени познания в областта на френския език, както и в сферата на хуманитарните и природните науки. На 27 септември тази година се проведе церемонията по връчване на сертификатите за билингвално франкофонско обучение – доказателство, че възпитаниците на Френската гимназия са овладели не само езика на науките, а също така и науката чрез френския и на френски език.
13 ученици от 11. клас през учебната 2022/2023 година, настоящи зрелостници, получиха заслужени поздравления от г-жа Емилия Богданова, директор на 9. ФЕГ, за изготвените от тях dissertation à la française (двуезични материали), които поставят акцента върху значими проблеми от съвременната наука. На френски език те говориха по актуални и комплексни теми от историята и географията, биологията и химията, а за първи път, откакто във Френската гимназия съществува билингавално сертифициране, и от физиката.
Участниците споделят, че работата по билингвалните им досиета е била продължителна и трудна, но са единодушни, че удовлетворението и ползите са по-големи от трудностите. Учениците, устремили се към чуждестранни университети, отчитат, че сертификатите са особено ценен актив.
Френската гимназия е щастлива, че съвместно с Френския институт в България за поредна година проведе билингвално франкофонско обучение, и отправя поглед към бъдещи съвместни проекти.
Поздравяваме настоящите дванадесетокласници за усърдната им работа през изминалата учебна година и им пожелаваме да не спират да се радват на плодовете на труда си и през настоящата.
Изказваме признателност на всички учители – консултанти и изпитващи – взели участие в обучението.
Учениците благодарят на своите учители консултанти – г-жа А. Иванова, г-жа М. Чиликова, г-жа Н. Тончева, г-жа С. Антонова, г-жа Е. Садулова, д-р С. Калпакова, д-р С. Никифорова, г-жа Д. Фиданова, г-жа Д. Николова, г-жа В. Иванова и г-жа М. Шопова, както и на г-жа Г. Кръстева, заместник-директор по учебната дейност на 9. ФЕГ и ръководител на проекта, и г-н Р. Декроа, директор на езиковите курсове във ФИБ и към 2022/2023 уч. г. учител в 9. ФЕГ, чиято съвместна работа направи обучението възможно.
Текст: Миляна Стоянова 12. Д клас и Димитър Топалов 12. В клас

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.