На 21-ви юни 2023 г. в актовата зала на 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ учениците от 8 Д клас с преподавател по френски език господин Светослав Коцев имаха удоволствието да представят пред своите родители драматизация по романа на френския писател Марсел Паньол  Le temps des secrets  („Времето на тайните“).
Сюжетът разкриваше остроумните диалози между две деца, изправени през предизвикателство да бъдат тийнейджъри – същото предизвикателство, пред което са изправени и самите ученици. Целта на театралната постановка беше осмокласниците да засвидетелстват знанията и уменията си по френски език, придобити през изминалата учебна година, като се потопят в света на френската литература. Проявявайки креативност и артистичност, те успешно приложиха на практика наученото и доказаха качеството на чуждоезиковото обучение във Френската гимназия. 
За учениците представлението премина с небивало вълнение, като те надскочиха очакванията на своите родители. Поради големия интерес от страна на училищната общност младите актьори представиха постановката отново пред ученическа публика от 8. клас и пред някои от преподавателите по френски език, сред които госпожа Вяра Любенова, госпожа Людмила Гълъбова и госпожа Рени Койчева. Желанието за творчество и артистичността на учениците подтикна всички ни да погледнем носталгично към небезизвестната театрална трупа на Френската гимназия, която в продължение на дълги години печелеше множество отличия и награди.
С намерението да възстановим тази позабравена училищна традиция благодарим на господин Коцев за усърдието и го поздравяваме по случай издаването на неговата книга „Какъвто бях“.
Текстът: Димитър Топалов
Снимки: 8. Д клас

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.