Неотдавна, в края на отминалата година, се проведе Националният конкурс „Жените и дипломацията – посланик за един ден“. Конкурсът бе обявен от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел като съвместна инициатива с жените посланици в България. Инициативата бе насочена към момичета и млади жени на възраст между 14 и 25 години с интерес към дипломацията. Те представиха есе на тема „Аз съм посланик“ на български език и резюме на есето на английски език.
В конкурса взе участие и Дорина Иванчева от 12. В клас на  Френската езикова гимназия. Отличената ученичка имаше възможността да сподели един ден с жена дипломат. Разказа от преживяното, който тя предостави, публикуваме тук.
Разказ на един ,,посланик за един ден“
Бъдещето на България, дипломатическите ѝ отношения с нейните съседи и партньори и европейската политика са въпроси, които ме интересуват, но и засягат пряко, тъй като съм млад гражданин, търсещ подобрение и промяна. Това са причините, поради които реших да участвам в Националния конкурс „Жените и дипломацията – посланик за един ден“. Инициативата е организирана от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел съвместно с жени дипломати в България.
В състава на журито на конкурса бяха проф. д-р Ингрид Шикова (катедра „Европеистика“, Софийски университет), г-н Кирил Вълчев (генерален директор на БТА) и г-н Петър Крайчев (генерален директор „Двустранни отношения“, МВнР). Награждаването се проведе на 15 декември в Министерството на външните работи и моята награда бе връчена от г-жа Габриел и Нейно Превъзходителство Агнеза Руси Поповска (посланик на Република Северна Македония). Част от отличието ми включваше да прекарам един ден в посолството на Република Северна Македония в качеството си на ,,посланик за един ден“.  Tака на 19 февруари се запознах с работата на един дипломат, но и на цялата институция.
Взех участие и в две събития – форума OECD Accession Forum, Skills matter for Bulgaria, организиран от г-жа Гергана Паси, и официална среща между Н.Пр. г-жа Агнеза Руси Поповска и министъра на образованието и науката г-н Галин Цоков.  Запознах се и разговарях със значими политически фигури като г-н Соломон Паси, д-р Иванка Шалапатова (министър на труда и социалната политика) и г-н Николай Найденов (заместник-министър на труда и социалната политика).
По време на посещението ми по-късно през деня в МОН имах удоволствието лично да разговарям с г-н Цоков и да споделя мнението си, но и да отправя някои конкретни предложения в подобряването на средата и учебните програми за бъдещите ученици.
Изключително благодарна съм за възможността да участвам в тази инициатива и да бъда едно от отличените млади момичета, които желаят да се интегрират в света на женската дипломация. Отношението и вниманието, което получих от страна на дипломатите на Република Северна Македония и конкретно на техния посланик, ме накараха да мисля, че двете държави ще си сътрудничат и ще се развиват все повече в положителна посока. Вярвам, че мога да бъда част от този процес.
 

 

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.