През 2020 г. Международната организация на Франкофонията отбелязва своята петдесетгодишнина. МОФ води началото си от 20 март 1970 г., когато е създадена Агенцията за културно и техническо сътрудничество, прераснала по-късно в Междуправителствена агенция по Франкофония, която след своето реформиране се превръща в Международна  организация на Франкофонията. Основните принципи на франкофонското движение са споделянето на френския език и на общи ценности – езиково и културно многообразие, мир, демокрация, солидарност. Днес МОФ наброява 55 държави и правителства-членове и 13 страни-наблюдатели. Тя работи в две основни направления – политически действия и програми за сътрудничество. България се присъединява като пълноправен член към франкофонската общност през 1993 г. по време на V-тата франкофонска среща на върха на остров Мавриций.
През настоящата година наложените от пандемията от коронавирус ограничения придадоха различен облик на проявите и събитията в чест на юбилея. Чрез съвременните средства за комуникация инициативите успяха да достигнат до всички, които са съпричастни към благородната кауза на организацията. 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ също се включи в различните дейности за отбелязването на празника на Франкофонията и годишнината на МОФ:
·         Със съдействието на МОФ, Танцовата формация „Софистик-Живо“ и Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България (АПФБ) се организира Голям флашмоб на Франкофонията „Alors on danse”, в който се включиха наши ученици от 9. и 10. клас (тук може да се види клип) .
·         Преподавателите по френски език, членове на АПФБ, участваха в уебинарите Enseigner la francophonie aujourd’hui и Évaluer les apprentissages à distance, организирани от СREFECO и Френския институт в Румъния, с водещ Емили Лер, добре позната на колегията. Тя сподели своя опит и идеите си за дистанционно обучение в условията на изолация, когато възможността да споделим опит и ценности, да се почувстваме част от общност, основана на принципите на солидарност, уважение към другия, толерантност и любовта към френския език и култура, са изключителен стимул и извор на удовлетворение.Учениците от 9. ФЕГ се включиха активно в още една проява, посветена на празника – Голямата викторина на Франкофонията („Le grand quiz de la francophonie“). Тя показа, че дори в тези трудни за всички времена идеите на Франкофонията са живи и продължават да въодушевяват нашите възпитаници и учителите.
·         Учениците от гимназията участваха и в проекта за културен и езиков обмен (воден от АПФБ, с подкрепата на МОФ) на посолството на Кралство Мароко в България и с партньорството на 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“. Макар и дистанционен, проектът вече има свой продукт – видеоанимации, изработени от партньорите и използвани по време на часовете по френски език. В рамките на проекта беше проведено литературно четене и работа върху художествен текст на мароканския писател Абделазис Ерашиди, партньор по проекта.
·         Ученици от 11 клас във Френската гимназия, които изучават ИТ решиха да отбележат юбилея на МОФ, като го избраха за тема на публикации в разработените от тях с учебна цел сайтове. Тук могат да се погледнат някои от тях.

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.