През месец ноември 2016 г. ученичката от 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин”  Хелия Петрова Николова (10 Д клас) бе удостоена с основна стипендия за литература за участието си в конкурса „1000 стипендии” на Фондация „Комунитас“.

Хелия Николова се е представила отлично в двата кръга на конкурса (април-ноември 2016 г.). В първия кръг е участвала с есе на тема: „Едно правило е правило само когато включва всички изключения“, в което е извела тезата си с аргументация върху творчеството на Чарлс Дикенс и Виктор Юго. Вторият кръг е интервю с представители на фондацията и специалисти в областта на литературата, като целта е да се провери литературната компетентност и култура на кандидата.

Както сподели преподавателят по български език и литература на Хелия д-р Владимир Игнатов: „Успехът ѝ е закономерно следствие на проявявания от нея открит интерес към отделните аспекти на хуманитаристиката и в частност – към писаното слово. Широката за възрастта ѝ обща и литературна култура ѝ позволява да прави оригинални и находчиви асоциации, съпоставяния, позовавания.“ Самата Хелия споделя, че свързва бъдещото си професионално развитие с литературата, защото от ранна възраст пише стихове, обича да чете книги. Радва се, че е част от творческата атмосфера на Френската гимназия и че може да представи нейния буден дух и уважение към словото.

2 коментара
  1. БРАВО, ПОЖЕЛАВАМ ОЩЕ УСПЕХИ!

  2. Бих желала да поздравя ученичката за нейния успех и да допълня, че още три ученички от 11 ж клас на гимназията са удостоени с подобни стипендии за участие в конкурса „1000 стипендии” на Фондация „Комунитас“.
    Ралица Райкова, след като вече многократно е печелила основна стипендия, сега е удостоена с изключителна стипендия по литература за есе на тема „Първата стъпка към покоряването на света е културата“.
    Калина Райчева също е удостоена с изключителна стипендия по психология. Темата, която е разработила, е „Ние мислим, че Бог ни гледа отгоре, а Той ни вижда отвътре“. Тя вече е печелила няколко основни стипендии.
    Вяра Михова е получила основна стипендия по физика на тема „Полярното сияние през погледа на младия физик“.
    Като техен класен ръководител съм изключително горда с постиженията им, които макар да не са в областта, в която аз работя с тях, мисля че са естествени за интелекта и образоваността на тези наши ученички.

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.