Макар и да се намираме едва в началото на новата учебна година, училищният живот в 9. ФЕГ вече е наситен откъм събития.
Единадесетокласниците и дванадесетокласниците имаха удоволствието да приемат в своите часове по английски и френски език ученици от частно училище „Н. Залес“ в Копенхаген, Дания, които са на образователно-културно посещение в България.
Нашите чуждестранни гости прекараха 5 дни в страната ни. Посетиха София и Пловдив, срещнаха се с български дипломати, евродепутати и политици, присъстваха на културни мероприятия, видяха исторически паметници и гостуваха в елитни български училища, сред които и 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“.
Учениците и учителите на Френската гимназия споделиха своя учебен ден с гостите си, които направиха визита в часовете на г-жа Вяра Любенова и г-жа Румяна Иванова (ФЕ), както и на г-жа Мария Костова и г-жа Магдалена Миркова (АЕ). Видяха изложбата със съвременно изкуство в гимназията и проведоха двуезична дискусия за образованието в България и Дания, за положителните практики, които всяка една страна би могла да възприеме от другата, и за мястото на България в Европейския съюз.
Учениците бяха впечатлени от училищната база и атмосферата в 9. ФЕГ. Техният учител по чуждоезиково обучение г-жа Радослава Николова, завършила ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в Стара Загора, с радост сподели наблюденията си, че качеството на обучението в 9. ФЕГ по нито един критерий не отстъпва на това в частното училището в Копенхаген, където тя преподава.
Учителите от частно училище „Н. Залес“ се срещнаха с г-жа Емилия Богданова, директор на 9. ФЕГ, и г-жа Гергана Кръстева, заместник-директор по учебната дейност. Те разговаряха за учителството и изказаха благодарността си за дадената възможност да обменят своя опит и знания в сферата на просветата.
Посещението се осъществи със съдействието на г-жа Гергана Кръстева и г-жа Вяра Любенова, главен учител по френски език и председател на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България.
Текст: Димитър Топалов 12. В клас

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.